Az injektálás gyors és kényelmes megoldás a falak vizesedése ellen

Noha bizonyos esetekben aránylag könnyen kezelhető jelenségnek tűnik, sosem szabad félvállról venni a vizesedő falakkal járó problémát. Ha azt tapasztaljuk, hogy annak ellenére megy végbe a folyamat, hogy annak nincs olyan, külső, egyértelmű oka, ami indokolná – például egy csőtörés -, akkor késlekedés nélkül álljunk neki felderíteni a jelenség eredetét.

Számos megoldás áll ugyanis a rendelkezésre, az utólagos acéllemezes szigetelés mellett például az injektálás is egy kiváló metódus. Ám elsőként pontosan fel kell mérni az ingatlan és a falazat állapotát, majd aszerint már a szakember el tudja dönteni, hogy mi a következő lépés. A vizesedés ugyanis sok esetben csak a makacs penész képében okoz kellemetlenséget, ám ez gyakran csak a látszat és ha nem lépünk időben, akkor a probléma jóval nagyobb méreteket ölthet. Mivelhogy gyakorta okozza a szigetelés hiánya, ennek következtében pedig a talajból felszivárgó nedvesség, a víz mellett a különböző ásványi anyagok is bejutnak a falba, ami az egész ingatlan statikai szerkezetére hatással lehet.

Ehhez azonban kardinális kérdés kizárni az egyéb lehetséges okokat, hisz előfordulhat, hogy például gépészeti hiba áll a háttérben, amely elhárítása jóval csekélyebb beavatkozást igényel. Talaj irányából vizesedő falak esetén azonban az injektálás egy kitűnő eredményekkel kecsegtető eljárás. Az igényeknek megfelelően egy, vagy két sorban, esetleg raszteresen tömbben megfúrják az adott szakaszt, és ezekbe a lyukakba speciális anyagot fecskendeznek. Körülményektől függően akár nagy nyomáson, bár ez nem mindig szükséges. Ez az anyag egyenletesen eloszlik a falban és a kapillárisok közé jutva egy teljesen vízzáró réteget hoz létre, ami megakadályozza a nedvesség további haladását. Az eljárás gyors és nem jár különösebb rombolással sem, hatékonysága mellett így számtalan érv szól mellette.