Fékbetét – az egyik legsűrűbben cserélendő alkatrész

A fékbetét az egyik legsűrűbben cserélendő alkatrész, ami nem csoda, annak tudatában, hogy állandó használatban van, így gyorsan súrlódik, kopik. A fékbetéteket általában készletekben lehet kapni, amik egy tengelyre elegendők, vagyis 4 darab betétet tartalmaznak.

A fékbetét az autó fontos része! Nincs olyan autó, amin időnként ne kellene kicserélni a fékbetéten. Mivel a folyamatos használat miatt elhasználódik, ezért idővel cserélni kell. A csere gyakorisága függ attól, hogy a fékbetét mennyire van igénybe véve, valamint milyen minőségű a fékbetét. Az is árulkodó lehet, ha fékezéskor a kerekek felől sípoló, fémes hangokat hallani. Ez nagy eséllyel a fékbetét kopására utal. Egy idő után ez olyan mértéket ölt, hogy a biztonsági perem a féktárcsához ér, ami jelentősen koptatja azt. Ez az oka annak is, hogy fémes hang hallatszik. Ha fékezés közben nehéz az autót egyenesben tartani, mert folyton kimozdul valamelyik oldalra, akkor az azt jelzi, hogy az első fékbetétek nem egyforma mértékben kopnak és a fékhatás nem elég erős az egyik oldalon.

Az is árulkodó jel, ha a fékpedál nyomásakor az autó rázkódni kezd, bár még pontosabb úgy fogalmazni, hogy a kormány rázkódik a sofőr kezében. Ha a fentebb említett jeleket tapasztalja, akkor érdemes minél előbb felkeresni egy szervizt és ellenőriztetni a fékbetétek állapotát. Új fékbetétekért pedig látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol bővebben tájékozódhat és megtalálhatja a tökéletes fékbetéteket autójához. Arra érdemes ügyelni, hogy a fékbetét vastagsága ne csökkenjen az előírt legkisebb 2-3 milliméter alá. A fékbetét tartóssága jelentősen csökken, abban az esetben, ha hirtelen fékezget, mivel ebben az esetben „megég” az alkatrész, így ezt jobb kerülni.