Genitális herpesz fertőzés és tünetei

Ha végbele vagy nemi szerve tájékán fájdalmat vagy bőrpírt tapasztal, sőt, már a hólyagok is megjelentek, abban az eseteben nagy eséllyel nemi szervi herpesze van. Súlyosabb esetben a fertőzés kísérő tünetei közt említhetjük a rossz közérzetet és a lázat is. Ezenkívül a lágyéki nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

Genitális herpesz esetén a hólyagok kifakadásával keletkező hámsérülések könnyen befertőződhetnek, aminek eredményeként nem ritka gombás vagy bakteriális felülfertőződés sem, ami tovább rontja a helyzetet, ezért nem javasoljuk, hogy a herpeszt otthoni eszközök által próbálja kezelni. A genitális herpesz diagnózisát nemigyógyász szakorvos tudja felállítani, aki elsősorban az STD ellátására specializálódott. Ma már a fejlett laboratóriumi technológiának köszönhetően lehetővé teszi a kórokozó DNS-ének kimutatását, egy szóval így igazolható a fertőzés. A szakorvos helyi fertőtlenítő, hámosító kezelés mellett szájon át szedhető vírus ellenes szer alkalmazását is javasolhatja, továbbá hasznos tanácsokkal láthatja el, annak érdekében, hogy a fertőzés ne újulhasson ki.

Érdemes tisztában lenni vele, hogy a tünetmentes vírus hordozó is lehet a genitális fertőzés forrása, éppen ezért az ilyen tünetmentes páciensek számára az óvszer használata javasolt. Ha a partner ajakherpeszben szenved, akkor fontos kerülni az orális szexet, különösen várandósság alatt. Ha Ön is a fentebb leírt tüneteket tapasztalja magán, abban az esetben nagyon fontos, hogy mielőbb szakemberhez forduljon. Ahogy fentebb is említettük lehetőleg olyan bőr- és nemigyógyász szakemberhez, aki az STD ellátására specializálódott. Bővebb információkért pedig látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol elérhetőséget is talál!