Hogyan kell helyesen beállítani a tükröket és a vezetőülést?

A kezdő autósok, amint beülnek a gépjárműbe, az első dolguk, hogy nagy figyelemmel beállítják a vezetőülést és a tükrök állásának is nagy figyelmet szentelnek. Ennek általában az az oka, hogy keményen beléjük égett, hogy a vizsgabiztos figyeli, hogyan ellenőrzik és állítják be a tükrök és az ülés helyzetét. A tapasztalt autósok viszont kihagyják ezt a lépést, ami nem túl előnyös.

A tükrök és a vezetőülés beállítása kapcsán ide kattintva tudhat meg bővebb információkat! A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahogy növekszik a sofőr vezetői tapasztalata, úgy feledkezik meg az alapvető beállításokról. Ez azért probléma, mert a helyes beállítás jelentősége a későbbiek folyamán sem csökken. Ha mindig csak egy ember vezeti az autót, akkor nem feltétlenül szükséges a beállítás, hiszen ekkor senki nem állítja át ezeket. Ha viszont több személy is vezeti felváltva a gépjárművet, akkor nagy valószínűséggel mindenki számára más beállítás lesz megfelelő, hiszen minden ember eltérő magassággal, eltérő kar és láb hosszúsággal rendelkezik. Ezenkívül más tényezők is befolyásolják a helyes beállítást.

Ha igazán precízek vagyunk, akkor már az autó vásárláskor érdemes alaposan felmérni az autó fő ergonómiai jellemzőit. Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, egy nagydarab, 190 centiméter magas, 120 kilós embert nem érdemes bepasszírozni egy kicsi utasterű autóba. A helyes beállítás lényege, hogy a tükrök segítségével mindent jól lássunk a környezetünkben. Fontos alapelv, hogy a vezető mellkasa körülbelül 35 centiméterre helyezkedjen el a kormánykeréktől. A helyes ülésbeállításnak köszönhetően sokkal kényelmesebbé válik a vezetés és kisebb eséllyel szállunk ki derék- és hátfájdalommal az autóból. Éppen ezért ne sajnáljuk erre az időt, főleg, hogy csak pár percről van szó.