Hogyan lehet kezelni a gázszivárgást?

Valószínűleg mindenki tisztában van vele, hogy a gázszivárgás milyen komoly veszélyekkel jár. Arra azonban sokan nincsenek felkészülve, ha valóban megtörténik a baj.

A gázszivárgásról és a teendőkről többet megtudhat a linkre kattintva. A földgáz egy színtelen, szagtalan vegyület, amit ma már szerencsére illatosítanak, így sokkal korábban észre lehet venni, ha szivárgás történik. A szivárgás elkerülése érdekében érdemes éves szinten elvégeztetni a karbantartást a fűtési szezonon kívül. Sajnos a többség a fűtési szezon véget érésével teljesen megfeledkezik a kazánról és annak állapotáról. Ez a legrosszabb, amit tehetünk. Egy olyan kazán, ami nincs rendesen karbantartva, sokkal nagyobb eséllyel megy tönkre. Bármilyen szokatlan hangot észlel, célszerű minél előbb szerelő segítségét kérni. Számos dolgot megjavíthatunk a lakásban, internetes videók és cikkek alapján, azonban a gázkazán nem ilyen. Nincs is annál veszélyesebb, mint amikor egy laikus kezdi el megbütykölni. A gázszivárgást nem csak a meghibásodott kazán, de akár a gáztűzhely is okozhatja.

A szivárgó gáznak mindössze egy szikrára van szüksége, ahhoz, hogy berobbanjon. Éppen ezért kell nagyon óvatosnak lenni és még a villanykapcsolót sem használni. Ha bármilyen gázszivárgásra utaló jelet tapasztalunk, akkor azonnal szélesre ki kell tárni az ablakokat, majd elhagyni a lakást. A veszélyben lévő szomszédoknak is szólni kell, valamint értesíteni kell az illetékeseket. Manapság számtalan gázszivárgást érzékelő szerkezetet lehet kapni, így érdemes beszerezni egyet, hisz baj esetén, akár életet is menthet. Ha bővebb információkra van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a futes-gazszereles.hu weboldalra, ahol elérhetőségekre is bukkanhat.