Kártérítési területek – mivel kárpótol a légi utastársaság?

Repülővel utazni, igencsak praktikus és kellemes. Nem áll fent annak a veszélye, hogy hosszú órákon át dugóban araszolva haladjunk úti célunk felé. A repülőgéppel való utazás sem mindig zökkenőmentes, mivel gyakran előfordul, hogy késik a repülőgép, törlik a járatot, vagy túlfoglalás miatt nem utazhatunk el. Ilyenkor kissé mindannyian fellázadunk, hisz talán épp a rég várt nyaralásról kell lemondanunk. Ilyen esetben igenis van jogunk a kártérítéshez.

A kártérítési területek közé sorolhatjuk a légi utasok kártérítését, mely a légi utastársaság hibájából történő, az utazást valamilyen okból lehetetlenné tévő esetekben nyújt kártérítést az embereknek. Ez abban az esetben igényelhető, ha a repülőtér, ahonnan az utasok indulnak, Európa területén helyezkedik el vagy a járat, amelyen utazik épp Európába tart. Amennyiben a légitársaság megtagadja az utaztatást, vagy ha járattörlés, vagy túlfoglalás miatt hiúsul meg az utazás, az utasok két módszer közül választhatnak: belegyezik és elfogadja, hogy a légitársaság más módon juttassa el az úti céljához, az eredetihez hasonló útvonalon, vagy a légitársaság visszatéríti a jegy árát, és ha szükséges, ingyenesen visszajuttatja arra a reptérre, ahonnan az utas indult.

Ha a járat 5 vagy annál több órás késéssel sem érkezik meg, az utazó visszaigényelheti a jegy árát, ekkor azonban önmaga kell megoldást találjon a problémára, mivel a légitársaság már nem köteles a továbbutaztatásról gondoskodni.

Amennyiben ön is hasonló problémába ütközik és segítséget kérne a kártérítés igénylését illetően, forduljon a Dr. Orosz Krisztina Ügyvédi Irodához, melynek elérhetőségeit könnyen megtalálja a karteritesi-ugyved.co.hu weboldalon.