Mi utal arra, hogy a gépjármű eszi a motorolajat?

Természetes, hogy a motorolaj fogy az autóban. A gépjármű használata során az olaj egy része az égéstérbe kerül és elég, egy másik része pedig elég. Az olajszint csökkenését a gyártók is figyelembe veszik. Előfordulhat, hogy ezer kilométerenként négy-kilenc deciliter is elfolyik, azonban ez meglehetősen ritka.

A gépjármű túlzott olajfogyasztása kapcsán itt érhet el bővebb információkat! Számtalan ok állhat annak hátterében, ha a motorolaj a megszokotthoz képest jóval nagyobb mértékben fogy. Könnyen lehet, hogy a tömítések sérültek vagy hengerfal, dugattyúgyűrű, esetleg dugattyú kopása jelent problémát. Emellett a vezetési stílusunk is okozhatja a megnövekedett motorolaj fogyasztást, hiszen a nagyobb teljesítmény növeli az olaj fogyasztást. A növekvő teljesítmény miatt a motorban az üzemitől magasabb hőmérséklet alakul ki, mely természetesen az olajra is hatással van. A kenőanyag túlmelegedés ugyanis extra párolgással jár. A motorolaj fogyására számos jel felhívja a figyelmet. Ilyen például a motor alatt összegyűlő olajtócsa. Ha biztosra akarunk menni, akkor célszerű minden megállást követően egy nagy kartonlapot helyezni a motor alá, hogy idővel ellenőrizni tudjuk, valóban elcsöpög-e az olaj.

Az is árulkodó jelnek számít, ha az olajbeöntő nyílása körül olajfolt található. Ez persze azt is jelentheti, hogy valamelyik utántöltés alkalmával került oda. Célszerű letakarítani, majd pár napos autó használatot követően újra ellenőrizni. Ha megint olajfoltos lesz, akkor megvan a probléma forrása. Akár olajszivárgást tapasztalunk, akár nem, a ne felejtsük el ellenőrizni az autó folyadék szintjét, hogy tudjuk szükség van-e utántöltésre. Ha szivárgásra kerül sor, akkor jobb mielőbb szervizbe vinni az autót, ahol megoldják a problémát.