Mikor van rendben a kuplung?

Ha az autónk valamelyik alkatrésze nem működik jól, akkor azt nem minden esetben vesszük észre azonnal, ám az idő múlásával számos további probléma forrásává válhat. A kuplung nem tartozik azon alkatrészek közé, melynek meghibásodását ne észlelnénk azonnal, hiszen a kuplung készlet alkatrészeinek hibátlan működése az egyik alapfeltétele az autó haladásának.

A kuplung készlet három részből tevődik össze: a kuplung szerkezetből, a kuplungtárcsából, valamint a kinyomócsapágyból. Amennyiben kuplung pedált benyomjuk, megszakítjuk általa a kapcsolatot a motor és sebességváltó között, ugyanis a kuplung tárcsa eltávolodik a szerkezettől. Ezek igen fontos részei az autónknak, ezért figyeljünk rá és cseréljük időben.

De mikor kezdhetünk gyanakodni, hogy a kuplung készlet valamelyik eleme nem működik megfelelően? A tengelykapcsoló akkor működik ideálisan, ha a kuplungpedált teljesen benyomva az egyes sebességet könnyen be tudjuk rakni. Ezt követően a kuplungpedál felengedésének megkezdése után a kocsink elindul, a teljes felengedése után pedig már nem csúszik a kuplung. Ha ilyen esetekben a kuplung csúszik, kétségtelen, hogy elkopott. Ilyenkor ajánlott azonnal szervizbe vinni az autót.

Mindezek mellett a kuplung készlet meghibásodását jelezheti az is, ha zajt észlelünk a motortérből vagy terjengő bűzt, de egyértelműbben is jelzi autónk, hogy nincs rendben valami a kuplunggal. Amennyiben az autó nem gyorsul megfelelően, illetve el sem indul, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a kuplung készlet az, amivel gond van.

Ilyen esetekben legjobb, ha azonnal szervizet keresünk. A Kovács Autóalkatrész Kft. honlapján, az alkatreszek.hu-n megrendelhetjük a kuplung készlet részeit. A webáruházban megtalálhatjuk jutányos áron a következő kuplung készleteket: AcDelco, Blue Print, Borg & Beck, Jakoparts, Japanparts, Kavo parts, Nipparts, Sachs, Sassone, Spi, Starline, Valeo.