Milyen szempontokat vizsgáljunk a webtárhely kiválasztásakor?

Vállalkozásunk sikeréhez ma már kevés kivételtől eltekintve elengedhetetlen a megfelelő internetes jelenlét. Ennek alapját egy olyan minőségi weboldal adja, ami mind technikailag, mind pedig a tartalmát tekintve kifogástalan felhasználói élményt nyújt. Noha a honlap lefejlesztése a leginkább kardinális lépés, egyáltalán nem mindegy az sem, milyen háttéren fut oldalunk.

Emiatt aztán a webtárhely megválasztása döntő befolyással bíró lépésnek tekinthető. Nagyobb volumenű projektek esetében általában ennek folyamatát is érdemes szakemberekre bízni, ám gyakorta megesik, hogy ránk hárul ez a feladat. Laikusként persze elsőre nehéz kiigazodni a számtalan ajánlat közt, ráadásul kellő iránymutatás nélkül abban sem lehetünk biztosak, milyen szempontokat kell vizsgálnunk egy webtárhely esetében. Az első és legfontosabb a megbízhatóság. Tudniillik hiába a gyorsaság, vagy épp az alacsony ár, ha gyakoriak a kiesések és az ügyfélszolgálat is elérhetetlen. Ezt az információt felhasználói értékelésekből, különféle beszámolókból és tesztekből szűrhetjük le és a saját érdekünkben tanácsos erre elég időt szánni.

Amikor megtaláljuk azt a szolgáltatót, ami a támasztott feltételeknek maradéktalanul megfelel, már csak azt kell eldöntenünk, melyik webtárhely csomag mellett tegyük le a voksunkat. A legfőbb különbségek nem csak az árban keresendők, a havi költségek ugyanis rendszerint hűen tükrözik a elérhető kapacitást. Ilyenkor mindenképpen vizsgálnunk kell, mekkora webtárhely méret az, ahol oldalunk biztosan kényelmesen elfér majd. Ennek kapcsán tanácsos előre gondolkodnunk, próbáljuk úgy meghatározni az értékeket, hogy azok 1-2 év múlva is lefedjék az igényeinket. Ugyancsak kérdéses lehet az adatforgalom nagysága, illetve az elérhető email postafiókok mennyisége is, ezekre tehát mindenképpen fektessünk kiemelt hangsúlyt.