Mire kell ügyelni a védőprofil alkalmazásánál?

A ma beszerezhető munkavédelmi felszerelések már jóval nagyobb biztonságot szavatolnak, mint ahogy azt az ezredfordulót megelőző kiegészítők kapcsán tapasztalhattuk. Azonban nagyon fontos szem előtt tartani, miszerint a kellő hatékonyságot csak úgy érhetjük el, ha ezek alkalmazásánál is betartunk minden szükséges előírást.

Nincs ez másképp a védőprofil felhelyezésénél sem. Az építési területeken ugyan számtalan veszéllyel találkozhatunk, ám a legnagyobb kockázatot mégis a hegyes, kiálló tárgyak jelentik. Különösen igaz ez a betonacélvégekre, ezeknél ugyanis már egy alacsony magasságból történő rázuhanás is végzetes lehet. Amennyiben a lezárást védőprofil segítségével valósítjuk meg, úgy ez a rizikó a töredékére csökkenthető. Ehhez azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a felszerelés szakszerű használatára. Szerencsére ez nem jelent túl nagy kihívást, hiszen egy mai, modern védőprofil felhelyezése mindössze másodpercek alatt könnyedén megvalósítható. A külső burkolat masszív műanyag, ezt erősíti meg az acélbetét.

Utóbbinak köszönhetően a védőprofil megerőltetés nélkül eltávolítható és számtalan alkalommal újra felrakható, azaz egy roppant költséghatékony alternatívát jelent. Ne felejtsük el, miszerint a Munkaügyi Minisztérium hatályban lévő szabályozása alapján a kiegészítők beszerzése és kihelyezése minden esetben a vezetőség feladatkörébe tartozik. Munkavállalóként azonban tisztában kell lennünk azzal is, hogy az előírásszerű használat a mi érdekünk is, ezért ha bármilyen hiányosságot, vagy sérülést tapasztalnánk, azt azonnal jelentsük a felelős szakembernek. A védőprofil beszerzésénél fektessünk nagy hangsúlyt a megbízhatóságra és a szükséges tanúsítványok meglétére is. Ez nívós modell sokkal időtállóbb, így hosszú távon minden szempontból egy ilyen jelenti az optimális választást.