Munkavédelmi oktatás az alkalmazottak biztonsága érdekében

A munkavédelmi oktatás lényege és célja, hogy a munkavállalók gyakorlati és elméleti ismereteket szerezzenek annak kapcsán, hogy mik a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkavégzés követelményei, valamint milyen következményekkel jár, ha az utasításokat nem tartják be. A munkavédelmi oktatás rendkívül hasznos, érdemes szakember segítségét kérni benne.

Munkavédelmi oktatás kapcsán sokan gondolják, hogy időrabló tevékenység, azonban ez egyáltalán nem igaz. A munkavédelmi oktatáson való részvétel elengedhetetlen annak érdekében, hogy biztonságos munkavégzés valósuljon meg. A munkavédelmi törvény 55. paragrafusa alapján a munkáltatónak kell gondoskodnia az alkalmazottak munkavédelmi oktatásáról. Az oktatást megtarthatja a munkáltató, illetve egy általa írásban megbízott személy is. A munkavédelmi oktatást akkor kell megtartani, ha új technológia kerül bevezetésre, az alkalmazott munkába áll vagy megváltozik a munkaköre, esetleg új munkaeszköz bevezetésére kerül sor. A munkavédelmi képzés elvégzését a tematika megjelölésével, valamint a résztvevő aláírásával kell ellátni, továbbá írásban dokumentálni. A munkavédelmi oktatás megtartására rendes munkaidőben kell sort keríteni.

A munkavédelmi oktatás megtartásának kapcsán a jogszabály nem határoz meg konkrét feltételeket, körülményeket, így az elméleti és esetenként a gyakorlati ismeretek is tökéletesen elfogadhatók elektronikus oktatási formában megtartva. Ahogy már fentebb is említettük, a munkavédelmi oktatást megtarthatja a munkáltató is, ugyanakkor megéri egy profi segítségét kérni. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a hiperiontech.hu weboldalra, ahol az oktatási anyagokba is beletekinthet!