Usamedical.eu – növények és a szerves vegyületek

A növények életük során sok ezer szerves vegyületet termelnek. Az ember mini vegyi anyagok sokaságát fogyasztja mindenevőként! Vizsgáljuk meg tehát, hogy milyen folyamatok is mennek végbe ilyenkor.

Az usamedical.eu weboldalon mindent megtudhat a cbd termékekről, megismerheti azok összetevőit és hatóanyagait, valamint akár meg is rendelheti termékeinket, ha bármelyik érdekelné. A rendkívül változatos növényi metabolitok csoportosítása és szervezése nem könnyű feladat. Egy modernebb csoportosítás szerint a másodlagos anyagok nem élelmiszer jellegű vegyületek, amelyek elsősorban a fajok közötti kölcsönhatásokban, együttélésben és koevolúcióban vesznek részt. Az elsődleges metabolitok szerepet játszanak a növényekben, fenntartva legfontosabb életfunkcióikat. A növények lélegeznek, szaporodnak, növekednek, majd életük véget ér. A másodlagos metabolitok viszont olyan szerves vegyületek, amelyek közvetlenül nem veszik ki a részüket az élő szervezetek növekedéséből és fejlődéséből. Az elsődleges metabolitokkal ellentétben ezeknek a hiánya nem vezet az élőlények kihalásához, de hosszú távon rontja a túlélést, a termékenységet, esztétikai változásokat okoz, viszont akár is az megtörténhet, hogy a hiánynak nincsenek következményei.

A másodlagos metabolitok jelenléte legtöbbször csak bizonyos fajokra korlátozódik. Nagyon gyakran fontos szerepet játszanak a kártevők elleni növényvédelemben és a más fajok közötti védekezésben. A másodlagos metabolitok számos gyógyszer, aroma és növényvédő szer előállításának alapanyagait jelentik. A növények, gombák és baktériumok anyagcseretermékeit nagyon sokszor használják ilyen célokra. A növények az igényes elsődleges és másodlagos metabolitokat rendkívül kifinomult bioszintetikus utakon, számos specifikus enzim bevonásával készítik. A továbbiakban a kannabidiolról vagy közismertebb nevén a CBD-ről a usamedical.eu weboldalon olvashat.