Védje otthonát a szén-monoxidtól!

A szén-monoxid egy rendkívül veszélyes gáz, mely az égési folyamat során keletkezik. Ez a gáz komoly veszélyt jelent az emberekre és az állatokra egyaránt. Nagyon elővigyázatosnak kell lenni, ugyanis a szén-monoxid mérgezés rosszulléttel, de akár halállal is járhat. Csendes gyilkosnak is gyakran nevezik, ugyanis gyakran nem veszik észre az áldozatok, hogy nagy a baj.

A szén-monoxid veszélyeiről ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Évente több ezer ember betegszik meg szén-monoxid mérgezés miatt, amiből jó pár sajnos tragédiával végződik. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, gáz, így a szervezet nem érzékeli, amikor baj van. A szén-monoxid mérgezést szenvedett személy eleinte csak rosszullétet, hányingert, fejfájást érzékel, amit könnyen egyszerű rosszullétnek gondolhat. Ha ledől pihenni, akkor nagy valószínűséggel nem éli túl a szén-monoxid mérgezést. Ha rosszul van és arra gyanakszik, hogy otthonában szén-monoxid szivárgás történt, akkor tárja szélesre az ablakokat, majd hagyja el a lakást és hívjon segítséget. Ilyen esetben nem árt a szomszédokat is értesíteni.

A szén-monoxid mérgezés rendkívül veszélyes, így érdemes megtenni a szükséges megelőző lépéseket. A szén-monoxid szivárgás nagyon gyakran megelőzhető lenne, ha a gázberendezés legalább évente szakember által le lenne ellenőrizve. Nagyon fontos, hogy a fűtési rendszer és a gázberendezések szakember által legyenek karbantartva, egy laikusnak semmiképp sem ajánljuk, hogy megbütykölje a gázberendezéseket, különben elképzelhető, hogy nagyobb kárt okoz, amit komoly pénzekért tud helyre hozni. Ezenkívül érdemes beszerezni egy szén-monoxid érzékelőt, ami időben jelzi, hogy baj van, ezáltal pedig életet menthet! Menjen biztosra, ne kockáztassa saját és családja életét!