Vízkő okozta károk a lefolyóban

Sok háziasszony életét keseríti meg a vízkő jelenléte, ugyanis a kemény víz velejárója a vízkő, ami komoly problémát jelent a berendezések és készülékek működését tekintve.

A vízkő okozta károkról több információt érhet az itt található linken. A vízkő ellen leginkább a háztartási berendezéseket és készülékeket kell féltenünk, bár, hogy őszinték legyünk ennél nagyobb gondot is okozhat. A vízkő ugyanis az emberi szervezetre is negatív hatással van. A víz keménysége a benne találhat kalcium és magnézium-ionokhoz kötött hidrogénkarbonát miatt van. Az utóbbi anyag pedig melegítés hatására átalakul, majd újra lecsapódik vízkő hatására. Ha nem teszünk ellene, akkor hamarosan úgy elhatalmasodik, hogy azokban a berendezésekben komoly károk keletkezhetnek, amik vízzel együtt tudnak megfelelően működni. Ilyen például a mosógatógép, mosógép.

A vízkő lerakodik a berendezések alkatrészeire, melynek következményeként azok meghibásodnak, de akár végleg tönkre is mehetnek. Szerencsére ma már számos praktika létezik kemény víz ellen, amelyek valóban hatásosak. Az egyik legjobb módszer a vízkő ellen, ha a berendezésekbe vízlágyítót öntünk. A másik megoldás, ami szintén igazán hatásos, ha egyfajta ioncserélős eljárást alkalmazunk. Ez valójában egy vízlágyító készülék, amelyet rákötnek egy rendszerre, amiben egy speciális gyanta található, aminek segítségével a vízben található kalcium és magnézium ionokat megköti. Ezek helyett pedig a vízbe nátrium ionokat juttat. Van, azonban még egy harmadik módszer, ami mágnes által működik, bár ennek a módszernek vannak kritikusai, hogy valóban működik-e. A módszer egy nagy erejű mágnes által működtethető, aminek hatására a vízkövet okozó anyagok nem válnak ki. Ha tényleg biztosra akarunk menni, akkor érdemes az első két módszer valamelyikét választani.