Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) szerint enyhül a teher a felnőttképzésen!

A világjárvány okozta helyzet miatt a felnőttképzés is nagy átalakuláson megy keresztül, hiszen az iskolai képzések mellett most a felnőttképzések is megvalósulhatnak végre online formában.

Az MTI által kiadott közlemény szerint ugyanis megjelent a „felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól szóló rendelet”, amely végre lehetővé teszi, hogy a felnőttképzések is hamarosan megvalósulhassanak online formában – fejtette ki bizakodóan Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) a Magyar Nemzetnek.

Péntektől az egész iparágat érintő, a képzés folytonosságát támogató rendelet lépett életbe a kormány döntése nyomán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedésére, amely nemcsak jelentős lökést ad Magyarország digitális fejlődésének, hanem végre azt is lehetővé teszi, hogy létrejöjjön egy „digitális(abb) felnőttképzés Magyarországon, amely már régóta váratott magára. Ez azt jelenti, hogy a felnőttképzések végre megvalósulhatnak majd online formában is, valamint távolléti képzésben is megtarthatóváválnak a kontaktórák – mondta el a magyarnemzet.hu-nak Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke.

A részvétel igazolására persze a távoktatásban is szükség lesz, tehát aki támogatott felnőttképzésben vesz részt igazolhatóan, az elszámolható lesz mind a képző, mind a képzett részéről, ami egyes esetekben érintheti a munkabéreket és a képzéshez kapcsolódó járulék-fizetés meghatározását is.

Az átállás azért nem zökkenőmentes, hiszen egyes szakmai vizsgák esetén a személyes jelenlét feltétlenül szükséges, amely sajnos még továbbra is akadályokba ütközik. Ugyancsak probléma lehet, ha a képzésen részt vevő esetleg nem rendelkezik a képzés elvégzéséhez szükséges technikai feltételekkel, vagy a gyakorlati rész, esetleg a képzés profilja nem teszi lehetővé a képzés teljes átadását személyes találkozás nélkül.  A résztvevő oldalán fellépő eszközhiányon, illetve az online képzés elvégzéséhez szükséges digitális tudás hiányán sajnos a rendelet sem tud segíteni. Az FVSZ elnöke szerint az ilyen területen dolgozó képzők középtávú működése is komoly veszélybe kerülhet. Zsuffa Ákos azonban, a Magyar Nemzetben megjelent cikkben azt is elmondta, hogy a felnőttképzésre kulcsfontosságú szerep hárul majd a gazdaság működésének helyreállításában és beindításában a várható nagy létszámú átképzések kapcsán.