Zsuffa Ákos, FVSZ elnök szerint nagy könnyítés jön a felnőttképzésben!

A világjárvány okozta különösen veszélyes helyzetben a felnőttképzés több szempontból is kulcsfontosságú szerepet játszik. A kialakult helyzetről és az aktualitásokról esett szó azon az egyeztetésen, amely Felnőttképzők Szövetsége és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között történt a napokban.

Zsuffa Ákos, FVSZ elnök elmondta, hogy az egyeztetések után az egész iparágat érintő döntést hoztak, amely a képzések folytonosságát támogatja és amely változások életbe lépnek az elkövetkezendő napok során. Az illetékes minisztérium intézkedésére létrejön a felnőttképzés sokkal digitálisabb formája hazánkban, ami annyit tesz, hogy a képzések megtörténhetnek online is tekintettel a koronavírus okozta helyzetre. A döntésben az elmúlt hetek eseményeire is gondoltak a döntéshozók, hiszen a rendelet hatályba lépése és a veszélyhelyzet kihirdetése közötti időszakban a képzésben részt vevő személyeknek hiányzása igazoltak lesznek. Ugyanakkor azt is meghatározták, hogy a képzettek ugyancsak személyes jelenlétként tekinthetik a távoktatásban történő részvételét is.

Aggodalomra adhat okot azonban az a tény, hogy az olyan szakmai vizsgák területén dolgozó képzők, ahol a személyes jelenlétet nem elhanyagolható vagy ahol olyan képzés van, amelyen a gyakorlati rész vagy a képzés maga, illetve a résztvevők digitális tudás- vagy eszköz hiánya miatt nem elhanyagolható a személyes jelenlét komoly veszélybe kerülhet a működésük. Ez még komolyabb kidolgozásra vár a jövőben, de az előrelépés megtörtént, ami az iparágra nehezedő tehertől kicsit megszabadítja egyes résztvevőit. Az egész világot megterhelő jelenség ez, hiszen minden gazdaságra kihatnak a munkanélküliséggel járó problémák, ezért Magyarországnak is oda kell figyelnie az átképzésekre.