A céklalé pozitív és negatív hatásai

A céklával az utóbbi években sokat foglalkoztak a kutatók, az egyik legegészségesebb, antioxidánsokban különösen gazdag növényként tartják számon. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, de kipréselhetjük a levét is. A céklalének megvannak a maga hasznos és kevésbé hasznos hatásai. Mielőtt elkezdenénk mindennapos fogyasztását, érdemes ezeknek utána járni.

Egy 2008-ban végzett kísérlet szerint napi 2 pohár céklalé már észrevehetően csökkenti a vérnyomást. A kutatókat nem csupán maga a tény lepte meg, hanem az is, hogy a cékla a vérnyomás csökkentésében hatékonyabbnak bizonyult némely vényköteles gyógyszernél. Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy egészséges emberek esetén is kifejti ezt a hatását, azaz alacsony vérnyomást okozhat.

A céklában gyulladásgátló és a vérrögképződést megakadályozó összetevőket mutattak ki. Emellett egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy lassítja a rákos sejtek növekedését. Brokkolival, sárgarépával, zellerrel összeturmixolva természetes rákellenes koktélt kapunk.

A cékla fogyasztása azonban kifejezetten ellenjavalt azoknak, akiknek valaha volt vesekövük, mivel növeli a kő kialakulásának esélyét, illetve rontja a meglévő vesekő okozta panaszokat Ezenkívül hangszál problémákat is okozhat, ha túl sokat iszunk belőle. Ritkán, de előfordult, hogy egyeseknél láz, hidegrázás és kiütés is jelentkezett a céklalé hatására. Ha más frissen préselt zöldséglevekkel keverjük, minimálisra csökkenthetjük a céklalé mellékhatásait.