A felnőttképzés fenntartása kulcsfontosságú – mondta Dr. Zsuffa Ákos

A digitális technológiák lehetővé teszik, hogy egyre több új munkahely jöjjön létre és a meglévőket szinte teljesen felváltják. Ezért nekünk is segítséget kell nyújtanunk a mai munkásoknak és dolgozóknak a digitális képzésben és az informatikai hozzáférésben. Ilyen képzésekre hamarosan sor kerül itthon is.

„A felnőttképzés fenntartása kulcsfontosságú” – mondta Dr. Zsuffa Ákos a portfolio.hu weboldalon. Változtatásokat kell végrehajtani a hazai felnőttképzésben, amelynek középpontjában a digitalizálás és az automatizálás áll. Az Európai Unióban 2030-ra várhatóan 100 millió felnőtt részesül egyre jobb felnőttképzésben, és képes lesz teljes mértékben elsajátítani a digitalizációt és az új technológiákat. A digitális kor növekvő munkaerő-piaci dinamikájának kezelése érdekében az alkalmazottaknak mozgékonyakká kell válniuk a különböző iparágak között. Munkahely-specifikus készségeik relatív jelentősége már nem lesz olyan fontos, míg a különböző foglalkozásokra alkalmazható általános készségek a digitalizálás és az informatikai készségek elsajátításával növekedni fognak, és ezekre lesz inkább igény.

Ezért nemzeti felnőttképzési programokat kell kitalálni, amelyek a munkavállalók általános készségeire összpontosítanak, különös tekintettel elméleti és digitális fejlesztésre. Ezek a nagyon fontos készségek lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy a legújabb technológiával és digitális készülékekkel dolgozzanak, ahelyett, hogy nem bírnának ezekkel megküzdeni, ezáltal növelve a munkahelyi előnyöket és a foglalkoztathatóságot. A digitális korszak technológiai változásai örökmozgók, és szinte lehetetlen lépést tartani velük. Ehhez még több munkavállalónak kell egyre inkább alkalmazkodnia a folyamatosan változó igényekhez. Az új munkahelyek többsége különböző iparágakban jelenik meg. Erről további infókat a portfolio.hu oldalon olvashat.