Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke

Nemcsak az egész életen át tartó tanulásra van szükség manapság, hanem a készségek és a digitális kompetenciák folyamatos fejlesztésére is, mindaddig, amíg valaki aktív a munkaerőpiacon, éppen ezért jöttek létre a felnőttképzések is.

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke felnőttképzéseket tervez, ezekről pedig bővebben a hrportal.hu weboldalon olvashat majd. Ezekre a rendkívül gyorsan változó környezet és a technológia villámgyors fejlődése miatt még inkább szükség lesz a munka világában, mint a szigorú értelemben vett szakmai ismeretekre. A kreativitást, az együttműködési készségeket és a betekintést nemcsak a felnőttképzésben, hanem a közoktatásban is érdemes lesz fejleszteni – hangsúlyozta Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke. Zsuffa azt állította a szakképzés átalakulásáról, hogy az lesz különösen fontos, hogy hol a választóvonal az alapfokú oktatás és a felnőttképzés között. Amikor a munkaerőpiac jövőjéről beszélünk, az olvasónak megtévesztő érzése lehet, hogy minden, amiről beszéltünk, még mindig nagyon távoli, vagyis nem érint minket egyáltalán. Ez azonban nem így van, a rendkívül gyors technológiai változások eredményeként ezek a folyamatok már folyamatban vannak, és egyre gyorsuló ütemben, radikális változásokat fognak előidézni a munkaerőpiacon az elkövetkező 5-10 évben.

A számadatok és az előrejelzések kudarcot vallhatnak. Az OECD 2018-as jelentése szerint az automatizálás jelentős változásokat okoz a munkahelyek 46% -ában, elsősorban a rutinszerű munkák területén. Ehhez új készségeket és kompetenciákat kell megszerezni, ezekben segítenek majd a felnőttképzések. A WEF Futures of Jobs jelentése azt mutatta, hogy 2022-ig a munkavállalók több mint felét tovább kell képezni, vagyis erre mindössze 3 év áll rendelkezésünkre. További információkat és részleteket erről a hrportal.hu weboldalon talál.