A komposztáló általi hulladékcsökkentés

Megdöbbentő adat, hogy egy család éves szinten körülbelül háromszáz kilogramm szemetet termel. A szemét megnevezés talán nem is helytálló, hiszen ennek a hulladéknak körülbelül a harmada komposztálható lenne. A komposztálásnak számtalan előnye van, melyeket az alábbiakban részletezünk.

Komposztáló elengedhetetlen ahhoz, hogy megvalósuljon a komposztálás folyamata. Ehhez házi készítésű komposztálót is használhatsz, de ma már igazán profi típusok is kaphatók készen, így, ha nem szeretne otthon a barkácsolással vesződni, akkor is létrejöhet a komposztálás. A folyamathoz nem csupán a komposztálóra van szükség, hanem természetesen a komposzt anyagra is szükség van. Ekkor kerül a képbe az otthoni hulladék, melynek egy része felhasználható a komposzthoz. Például kiválóan komposztálható a zöldség- és gyümölcshéj, az összetört tojáshéj, kávézacc, illetve az olyan kisebb lebomló anyagok, mint a papír és a fa. Fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a komposzt nem olyan, mint egy szemetes, tehát nem lehet akármit beleszórni. Például tiltólistásak a tejtermékek, húsok, romlott ételek, műanyag és minden olyan anyag, amely nem bomlik le.

A komposzt nagyon hasznos anyag, melynek segítségével pótolni lehet a talajban lévő tápanyagokat, ezáltal javítva a talaj szerkezetét. A komposzttal támogatott talajban a növények sokkal ellenállóbbá válnak, gyorsabban fejlődnek. A komposztálást akár a kertben, de ennek hiányában akár az erkélyen is el lehet kezdeni. A kertben is át kell gondolni a komposztáló hely kialakításának pontos lokációját, hiszen nem túl előnyös közvetlenül a kerítés mellett sort keríteni erre, hiszen zavarhatja a szomszédot. Ha minőségi, professzionális komposztálóra van szüksége, akkor érdemes ellátogatni a sunikft.hu webáruházba!