A nyomásmérő beépítése nagyfokú tapasztalatot kíván

Gyártóüzemekben, az energiaszektorban, vagy épp a vegyiparban kardinális jelentőségű kérdést jelent a különböző rendszerek folyamatos felügyelete. Ennek hiányában ugyanis csak késve értesülnénk az esetleges meghibásodásokról, ez pedig akár komoly balesetekhez,vagy  kieséshez is vezethet. Különösen lényeges a zárt rendszerekben lévő gázok és folyadékok pressziójáról kapott precíz visszajelzés.

Ezt a feladatot az adott architektúrába illesztett nyomásmérő látja el. A szaknyelvben manométernek nevezett eszköz beépítése ugyanakkor nagyfokú szakértelmet igényel. Első lépésként azt kell meghatározni, az adott felhasználási területhez pontosan melyik modell tulajdonságai illeszkednek a leginkább. Ma már hatalmas választék tapasztalható a nyomásmérő kínálatban is, ezért aztán kellő tájékozottság hiányában fennáll a veszélye annak, hogy nem az igényeknek leginkább megfelelő darab kerül megválasztásra. A beszerzés során tudniillik megannyi tényezőre kell kiemelt figyelmet fordítani, hiszen a mérési tartomány mellett a karbantartási igény, a csatlakozás módja és természetesen a költséghatékonyság is döntő befolyással bír.

Ezzel együtt a legnagyobb gondosságot a nyomásmérő beszerelése igényli. A kompatibilitás ellenőrzését követően vizsgálni kell a csatlakozók és a tömítések meglétét és állapotát. Hiba, vagy hiányosság esetén pótolni kell a kérdéses alkatrészeket, hiszen csak így garantálható a biztonságos működés. Nem szabad megfeledkezni a kalibrálásról sem. Ezt még a beépítés előtt vizsgálni kell, lévén a gyári beállítások nélkül az eszköz éles használat közben nem mutat majd pontos visszajelzéseket. Ügyeljünk a szükséges szűrők alkalmazásáról is. Ez modellenként eltérhet, ugyanis egyes nyomásmérő eszközök jóval érzékenyebbek a szennyeződésekre. A fentiek tükrében tehát jól látszik, miszerint ezt a feladatot mindenképp tapasztalt szakembernek kell elvégeznie a biztos eredmény érdekében.