Alkohol terhesség alatt – igen vagy nem?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a mértékletes alkoholfogyasztás nem károsítja a magzat idegrendszerét. De ez valóban azt jelenti, hogy mostantól szabad az út és terhesség alatt kockázat nélkül lehet szeszes italokat fogyasztani?

Az agy egészséges fejlődése rendkívül fontos egy magzat esetében és a várandós nők többsége mindent elkövet, nehogy bármilyen módon ártson a születendő gyermek egészségének. Az alkoholfogyasztás örök kérdőjel a terhesség alatt, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy mértékkel fogyasztva semmiféle káros hatást nem fejt ki a magzatra.

A kutatók 7000 gyerek fejlődését követték nyomon 10 éven keresztül, 1991-1992 között, hogy megvizsgálják, az anyák terhesség alatti alkoholfogyasztása befolyásolta-e a fejlődésüket, különös tekintettel az agyra. Az eredmények azt mutatják, hogy azoknak az anyáknak a gyerekei, akik heti 1-7 pohár szeszes italt fogyasztottak a terhesség alatt, az első 10 évben semmilyen eltérést nem mutattak terhességük alatt alkoholt egyáltalán nem fogyasztó nők gyerekeihez képest.

A tudósok ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy bár nagyon úgy tűnik, egy kevés alkohol egyáltalán nem árthat, ez senkit ne ösztönözzön arra, hogy többet igyon terhesség alatt. Főként azért, mert a még nem ártalmas és a már kockázatot jelentő alkoholmennyiség között nagyon nehéz meghúzni a határvonalat és megtalálni az egészséges egyensúlyt.