Az alaszkai malamut egy nagyon népszerű kutyafajta

Manapság egyre több kutyafajta létezik, de természetesen nem mindenki ugyanazt a típust szeretné otthonába. Nem árt azonban, ha tájékozottak vagyunk az adott kutyafajtáról mielőtt haza visszük.

Az alaszkai malamut a szánhúzó kutyafajták közé tartozik. Ez a kutyafajta nagyon erős, izmos, értelmes, hűséges, barátságos és sok más kutyához képest nagyon önálló is. Az eszkimók szánhúzásra használták és tenyésztették. Szánhúzás céljából még ma is sokan használják kivételes teherbíró képessége miatt. Egyre népszerűbbé vált az elmúlt évek során ez annak is köszönhető, hogy sok filmben láthattuk őket. Elegáns testtartása, széles nyaka van, szőrzete kétrétegű, a felső réteg sűrűbb, az alsó réteg zsírosabb jellegű ez azért is van, hogy a hideg éghajlat ne viselje meg őket. Az alaszkai malamut szőrének színe a világosszürke és a fekete közti skálán terjed. A legismertetőbb jele az alaszkai malamutnak fejének mintázata, ezt sapkának is nevezik.

Bár önálló típusok, nem igazán szeretnek egyedül lenni, elég önfejű tud lenni és szereti érvényesíteni a saját akaratát. Domináns módon viselkedik a vele azonos nemű kutyákkal szemben, de erről jó ha már kis korában megpróbáljuk leszoktatni, hiszen később sok problémánk származhat ebből. Tudnunk kell azt is, hogy nem macskabarát kutyákról van szó, tehát ha úgy döntünk, hogy mindkét állatot egy légtérben szeretnénk tartani, akkor kiskoruk óta egymás mellett kell őket felnevelnünk. Szívósak és kiegyensúlyozottak és magabiztosak. Számolnunk kell azzal is, hogy nagy a mozgásigénye, ezért gyakran el kell vinnünk őt hosszabb sétákra és olyan helyekre, ahol kedvére szaladgálhat.

Hogyha egy alaszkai malamuttal szeretnénk együtt élni, akkor jó, ha olyan lakásban, házban lakunk, ahol nagyobb a tér és esetleg van egy udvar is, ahol tud napközben szaladgálni. A www.nemharapok.hu weboldalon olvashat erről a kutyafajtáról is.