Bőrbetegségek terhesség alatt

Várandósság alatt a kismama számos élettani változást tapasztal szervezetében. A szervezet ilyenkor bizonyos szempontból kiszolgáltatottabb. A bőr ekkor fokozottan hajlamos a pigmentációra.

Bőrbetegségek terhesség alatt elég gyakoriak. A termelődő hormonok miatt az emlőbimbó, a kisajkak sötétebbé válnak, valamint egy hosszanti csík jelenik meg a szeméremdomb és a köldök hatására. Továbbá a dörzsölésnek kitett helyeken is barnás foltok jelennek meg, például a combokon vagy a hónaljban. A szeplők sötétebbek lesznek és számuk gyarapodik, valamint melasma is kialakulhat UV fény hatására. Az anyajegyek is sötétebbek, nagyobbak lesznek és számuk is növekszik. Vannak kifejezetten a terhességgel összefüggő jellegzetes bőrbetegségek. Ezek leginkább a várandósság időszakában figyelhetők meg. Ilyen például a terhességi atopiás kiütés, mely az egyik leggyakoribb bőrelváltozás. Ez egy ekcémás jellegű betegség, mely esetén a bőr erősen viszket, hámlik és kipirosodik. Kialakulhat újonnan, de a korábbi ekcéma helyén is.

A herpes geastationis neve ellenére egyáltalán nem kötődik a herpeszhez. Ez egy ritka speciális bőrbetegség, mely leginkább a harmadik trimeszterben kezdődik. A hason kezdődik, de kiterjedhet az egész testre. A szülésig folyamatosan rosszabbodhat és intenzív viszkető érzettel jár. A terhességi bőrviszketés egy ritka megbetegedés, mely a második trimeszter végén alakul ki. Kezdetben nincs semmiféle eltérés a bőrön, később alakul ki az állandó vakarás hatására a sebesedés. Leginkább esténként jelentkezik a tenyereken és a talpakon a viszkető érzés. Bővebb információkat a várandósság alatti bőrbetegségekről, valamint a szakorvosok elérhetőségével a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalán találhat.