Dr. Zsuffa Ákos kifejtette véleményét az OKJ-s rendszert érintő változásokról

Hamarosan gyökeresen megváltozik az egykori, sokak által jól ismert OKJ-s rendszer. A változás kapcsán sokan megfogalmazták véleményüket, köztük a Felnőttképzők Szövetségének elnöke Dr.  Zsuffa Ákos is. Ezt és a változásokat az alábbiakban részletezzük!

Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, sokakkal egyetemben megosztotta véleményét a közelgő OKJ-s rendszert érintő változások kapcsán. Elmondása szerint a változásokra már jó ideje szükség volt és alapvetően üdvözlendőnek tartja. Ezenkívül beszámolt arról is, hogy számos felmérés rámutatott, hogy a mai rohanó, technológiával átitatott munka világában sokszor már édes-kevés egy szakma, hisz az előbb említett felmérések is rámutattak, hogy a mai gyerekeknek legalább 15 munkahelyet vagy munkakört fognak váltani életük során. Szintén sokat mondó adat, hogy a munkavállalók több, mint felének átképzésre vagy továbbképzésre lesz szüksége 2022-ig.  Hazánkban ez azt jelenti, hogy közel 2 millió felnőttet kell újra képezni 2030-ig.

Az OKJ összesen 760 szakmát sorol fel, melyekbe beletartoznak a különféle specializációk is, továbbá sok szakma pedig egyáltalán nem illeszkedik a definiált munkakörökhöz. Éppen ezért az elavult OKJ jegyzék már jó ideje változtatásokra szorul.  Az OKJ-s rendszer helyett két szakmalistás képzésben gondolkodik a kormány. Ez azt jelenti, hogy lenne egy alaptudást nyújtó alapszakma lista, amelyen szereplő szakmákat csak iskolai keretek közt lehetne megszerezni, valamint egy speciális, részterületeket érintő szaktudást tartalmazó lista. Ezeket felnőttképző kurzusokon, tanfolyamokon lehetne elsajátítani. Egy szóval jóval átláthatóbbá válna az egész rendszer!