Termosztát az autóban

A termosztát nagyon fontos az autóban, ezzel valószínűleg sok sofőr is egyetért, hiszen a termosztát szabályozza a gépjármű fűtését és hűtését, továbbá az is a termosztát feladata, hogy az autó hűtővíz ne forrjon fel. Az autóban azokat a berendezéseket nevezzük termosztátnak, amik a hőszabályozásért felelősek.

Termosztát tehát fontos alkatrész az autóban, ami nélkül szó szerint szakadna az emberről a víz. Egyrészt kényelmessé teszi az utazást, ugyanakkor a legfontosabb feladata mégis csak a hűtővíz hőmérsékletének szabályozása. Ha a termosztát nem működik megfelelően, akkor azonnal meg kell állni és megvárni, amíg a hűtőfolyadék hőmérséklete az optimálisra áll vissza. Nem csak a túl forró hűtővíz lehet veszélyes, hanem a túl hideg motor is, vagyis amikor a hűtővíz nem üzemi hőmérsékletű. Termosztát hiba esetén gyakran adódik probléma a hűtéssel vagy a fűtéssel, ekkor a termosztátot minél előbb cserélni kell. Abban az esetben, ha a hűtő termosztát romlik el, akkor a gépkocsi utasterében túlságosan is meleg lesz, ezzel ellenben, ha a fűtőtermosztát romlik el, akkor az utastérben túl alacsony lesz a hőmérséklet.

A termosztát rendellenes működése számtalan problémával jár, akár a hűtés vagy fűtés teljes megszűnését is eredményezheti. A legrosszabb lehetőség, ami történhet, hogy a motor hőmérsékletét szabályozó termosztát hibásodik meg. A termosztátok többsége a hengerfejből kivezető vízcsőnél van. Ennek a vízcsőnek kell ellenőrizni a hőmérsékletét és így megállapítható, hogy az autó termosztát hibás-e. A hideg motort be kell indítani és utána kézzel lehet ellenőrizni, hogy a vízcső hideg marad vagy gyorsan melegszik-e. Ha hideg marad, akkor zárt helyzetben szorult be a termosztát, míg, ha gyorsan melegszik, akkor nyitott helyzetben szorult be.