Egy kerti fólia nagy segítség a háztáji növénytermesztésben is

A földművelés komoly gyakorlatot kíván, ám akkor sem kell megijednünk, ha csak egy kisebb méretű területen szeretnénk megtermelni magunknak a saját fogyasztásra elegendő zöldséget. Noha ez esetben is kiemelt figyelmet kell fordítani jó néhány szempontra, nem lesz szükségünk komolyabb gépekre, így akár minimális befektetéssel is belevághatunk a dologba.

Egy kerti fólia ugyanakkor hatalmas könnyebbséget jelenthet, már az első pillanatoktól kezdve. A palántázás ugyanis sarkalatos pontja a folyamatnak, ám ha ezeket külső forrásból szerezzük be, az mindig kockázatos. Szerencsére ezt könnyedén elkerülhetjük, hiszen egyszerűen bújtathatunk magról, csupán a megfelelő körülmények előteremtérése kell vigyázni. Tudniillik sem a hazai klíma, sem pedig a termőföld nem igazán alkalmas erre a folyamatra, így a kerti fólia felállítása sorsdöntő befolyással bírhat. A zárt térben magas hőmérséklet és páratartalom van, ez pedig kellőképpen ideális a növények kezdeti fejlődéséhez. Természetesen az optimális modell kiválasztása több tényezőn is múlik, ezekre feltétlen fektessünk kiemelt hangsúlyt.

Az egyik ilyen szempont a kerti fólia mérete. Noha előre elég nehéz meghatározni, hogy pontosan mekkora alapterületre lesz szükség, érdemes nagyon alapos kalkulációt végezni. Ennek a leghatékonyabb módja, ha papíron megtervezzük, melyik ágyás pontosan hová kerül majd, így a szükséges útszakasszal együtt már precíz képet kapunk az ideális méretről. Szintén komoly dilemmát jelenthet a kerti fólia vázának típusa. A műanyag ugyan némiképp költséghatékonyabb, ám azt feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint egy komolyabb széllökés már jelentős károkat okozhat a struktúrában. Emiatt inkább tervezzünk hosszú távra és válasszunk masszívabb, fém kivitelt, így biztosak lehetünk benne, hogy évekig kiszolgál majd minket a sátor.