Esővízgyűjtő professzionális kivitelben

A csapadékgyűjtése igazán hasznos, így nem csoda, hogy már az előző évszázadban is alkalmazni kezdték felmenőink. Az esővíz összegyűjtésére érdemes kifejezetten erre a célra gyártott tartályt vásárolni, mely az időjárás viszontagságainak is kiválóan ellenáll.

Esővízgyüjtő manapság is nagy népszerűségnek örvend, így egyre többen alkalmazzák. A probléma gyakran az, hogy erre a célra egyszerű vödröket, hordókat és egyéb tárolókat alkalmaznak. Ez miért probléma? Egyrészt a tároló ki van téve a különféle időjárási viszontagságoknak, ráadásul az ereszcsatornán keresztül a különféle szennyeződések is a tárolóba jutnak, melynek következtében a víz könnyen algásodni kezdhet, ami egyáltalán nem esztétikus, ráadásul ezt a vizet senki sem használja fel szívesen. Érdemes kifejezetten a csapadék összegyűjtésére kifejlesztett esővízgyűjtő tartályt vásárolni, mely nem csak ellenáll akár a szélsőséges időjárási tényezőknek is, de akár igazán nagy méretben is elérhető. A föld alatti esővízgyűjtők jellemzően nagyobb űrtartalommal rendelkeznek, mint a felszíniek. Így, aki szeretne igazán nagy mennyiségű vizet összegyűjteni, annak mindenképp érdemes a felszín alatti típusokat választani.

A felszín alatti esővízgyűjtők nagy előnye, hogy a víz védve van a különféle környezeti tényezőktől, például a radikális hőmérséklet ingadozástól. A felszíni esővízgyűjtés abból a szempontból előnyösebb, hogy a tartályt nem szükséges a földbe telepíteni, elég csak a ház mellé helyezni, majd rácsatlakoztatni az ereszcsatornára. A szűrőről viszont nem szabad elfeledkezni, hiszen ez ki tudja szűrni a szennyeződéseket, melyekről már fentebb is említést tettünk. Így a víz is felhasználható marad, ráadásul a szűrő segítségével a túlfolyás is megakadályozható.