Flex vagy sarokcsiszoló? És mire való egyáltalán?

Aki nem műszaki beállítottságú, az értetlenül állhat a dolog előtt, amikor a barkácsáruházban flexért megy, de a sarokcsiszolókhoz irányítják. Akkor, az most két külön dolog vagy egy és ugyanaz?

A rejtélyre azonnal fény derül, ha elmondjuk, hogy a Flex egy német gyártó volt, akinek nagy mennyiségben voltak jelen a termékei a magyar piacon, így az emberek egyszerűen elkezdték a sarokcsiszolókat flex-ként emlegetni. Ez mára annyira elterjedt, hogy sok üzletben látjuk kiírva is egy-egy géphez, hogy ilyen vagy olyan típusú flex.

Miután ezt tisztáztuk, nézzük, mire is való a sarokcsiszoló?

Bár a nevében a sarok szó szerepel mégis legkevésbé éppen sarokcsiszolásra alkalmas. De akkor mégis mire való? Mindenféle korong kapható a csiszolókhoz, így azok vágási, csiszolási vagy polírozási illetve akár tisztítási feladatok elvégzésére is alkalmasak lehetnek. Sőt, ha megvásároljuk hozzá a megfelelő adaptert, akkor még lyukfúrásra is használhatjuk.

Számos felülethez használhatjuk, attól függően, hogy milyen korongot helyezünk rá. Például fémhez, fához, térkőhöz, vashoz, betonhoz, de akár kerámiához használhatjuk, kapható hozzá megfelelő csiszolókorong.

Csiszoló
Csiszoló

Hogyan válasszunk sarokcsiszolót?

Mint minden gép esetében itt is elsősorban azon kell elgondolkoznunik, mire és milyen gyakran is akarjuk használni a sarokcsiszolónkat.
Amennyiben többféle feladat elvégézésben is a segítségünkre lehet, úgy érdemes fordulatszám szabályozósat választani. Ha nem használjuk túl gyakran és akkor is csak kisebb intenzív időszakokra, akkor elegendő lehet egy jól megválaszott akkumulátoros darab, míg a hosszabb ideig használatban lévőknél jobb a vezetékes.
Természetesen, mint minden forgó elven alapuló eszköznél egy flex esetében is a fordulatszám a legjobban figyelendő paraméter. Ezen felül érdemes még a súlyát is figyelnünk, hiszen nem mindegy, mennyire nehéz géppel kell dolgoznunk.