Hagyományos kandallók, az örökké divatos fűtőeszközök

A kandalló egykor a lakás központja volt. Ebből a szerepéből ma sem igazán veszített, hisz ki ne ülne szívesen a kandalló előtt egy finom itallal, miközben a lángok szenvedélyes táncát nézi. Ennek ellenére a kandallók száma egyre csökken az otthonokban.

A hagyományos kandallókról és számuk csökkenéséről itt tájékozódhat bővebben! A központi fűtés és a kazánok komoly technológiai fejlődésen mentek keresztül, így ma már sokkal inkább megéri ezeket alkalmazni fűtés gyanánt, mint a kandallókat. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a kandallók némileg háttérbe szorultak. A kandallók ma már inkább másodlagos fűtésként töltenek be szerepet vagy teljesen kiszorultak a háztartásból. A hagyományos fatüzelésű kandallókat egykor főzésre és a ház fűtésére is használták, mára viszont már-már feleslegessé váltak ezek a funkciói. Habár a hagyományos fatüzelésű kandallók háttérbe szorultak, az elektromos és gázkandallók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek oka többek közt az, hogy ezek a kandallótípusok sokkal hatékonyabb hőelosztást biztosítanak és kevesebb karbantartást igényelnek.

Mivel nagyon nem mindegy, hogy mekkora az energiaszámla, ezért sokan igyekeznek minél energiahatékonyabb módszert találni a lakás felmelegítésére. Tény, hogy a modern alternatívák igazán költséghatékony módszerek, ugyanakkor egyáltalán nem képesek visszaadni a hagyományos kandalló által teremtett érzést. Egy hideg estén nincs hangulatosabb a kandallóban ropogó tűzifánál és a táncoló lángnyelveknél. Viszont az is tény, hogy a fával való fűtés meglehetősen drága mulatság és meglehetősen időigényes, szöszölős munka a begyújtása. Alapvetően a hagyományos fatüzelésű kandallóknak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Bővebb információkat a gazszerelo-budapesten.hu weboldalon talál!