Hasznos információk a csecsemő vízfogyasztása kapcsán

A babák és a vízfogyasztás egyszerű témának tűnik, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem így van. A legtöbb szülő ugyanis bizonytalan, hogy mikor kell először vízzel kínálni a babát és milyen mennyiséget érdemes adni a babának. Ha te is bizonytalan vagy a téma kapcsán, akkor érdemes tovább olvasni!

Víz adása csecsemőknek hat hónapos kortól ajánlott, a hozzátáplálás megkezdésével egyidőben. Ennél korábban felesleges, bőven elegendő, ha a baba pusztán anyatejet kap, ugyanis az anyatej olyan komplex, magas víztartalommal rendelkező táplálék, amely mellett nincs szükség plusz folyadék adására a baba számára. A plusz folyadék adására mindössze a hozzátáplálás megkezdésével egyidőben kell sort keríteni, mivel a szilárd táplálék bevitellel megjelenik a szomjúság érzet. Nagyon fontos, hogy a baba egészséges folyadékalternatívát kapjon, tehát semmi esetre ne cukros üdítőitalokat vagy teát kapjon, hanem cukormentes teát vagy tiszta, egészséges vizet. Ahogy nő a gyerek folyamatosan ügyelni kell arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem csak a gyerekek, de még a felnőttek is túl kevés folyadékot fogyasztanak. Ez különösen a gyerekekre igaz, akik a játék hevében könnyen megfeledkeznek a folyadék fogyasztásról.

Na, de mennyi a gyerekek napi folyadékszükséglete? Az erre vonatkozó szakmai adatok alapján az egy éveseknek napi hat deciliter vizet szükséges fogyasztani. A kettő-három éves gyerekeknek napi nyolc, míg a négy-öt éves gyerekeknek napi kilenc deciliter vizet szükséges fogyasztani. Más szakmai források ajánlása alapján viszont egy és hét éves kor között napi hatszor százhatvan milliliter, tehát körülbelül kilenc-tíz deciliter vizet szükséges fogyasztani, míg a hét és tizenöt éves korosztálynak napi hatszor kétszázhúsz milliliter, vagyis összesen körülbelül tizenhárom deciliter vizet célszerű meginni.