Hogyan működik az olajjal töltött radiátor?

A radiátor az egyik legelterjedtebb módszer a lakás melegen tartására. Ha radiátort szeretne vásárolni akkor célszerű megfontolni, hogy olajjal töltött vagy olaj nélküli radiátort szeretne otthonába. Erről akár a szakértőket is meg lehet kérdezni, hogy tisztábban lásson!

Az olajjal töltött radiátorokról itt tudhat meg bővebb információkat! Az olajjal töltött radiátorok esetében az elektromos elemeket termodinamikus olajjal kombinálják. Tehát az elektromos elemek felmelegítik az olajat. A felmelegedést követően az olaj a radiátor többi részén kering és a fém falakat felmelegíti. A sugárzás folyamata a hőt elveszi a radiátor falaitól és eloszlatja a helyiségben. Ez az egész folyamat lényege. Ahogy a levegő érintkezik a radiátorral, felmelegszik majd felemelkedik a szoba tetejére. A helyére hideg levegő kerül, ami szintén felemelkedik és felkerül a szoba tetejére. Mindez addig folytatódik, míg a szoba fel nem melegszik. Az olajmentes radiátorok is hasonlóképp működnek, csak azok esetében nincs szó olajról, hanem hőelemeket használnak azokhoz a radiátorokhoz, például alumínium vagy kerámia.

A sugárzási és konvekciós folyamatnak köszönhetően felmelegszik a levegő, ahogy érintkezik a radiátorral. Alapvetően ez egy igazán fejlett fűtési technológia. Az olajjal töltött radiátorok ma már kevésbé elterjedtek, mivel pont az olaj okozza sok esetben a problémát. Az olaj ugyanis szivároghat és így súlyos károkat okozhat. Ráadásul az olajmentes radiátorok sokkal csendesebbek, mint az olajjal töltöttek. Bármilyen fűtési alternatívát alkalmaz otthonában, érdemes először tájékozódni és az egyéni igényeknek megfelelően kiválasztani a tökéletes fűtési alternatívát. Az olajjal töltött radiátorok manapság meglehetősen ritkák!