Hüvelyszárazság kezelése szakorvos által

A hüvely falait általában vékony réteg tiszta folyadékkal “keni” a szervezetünk a kiszáradás ellen. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékot, amely a hüvelyt egészségesen, vastagnak és rugalmasnak tartja.

A hüvelyszárazság kezelése szakorvos által lehet hatékony! Az ösztrogénszint csökkenése csökkenti a rendelkezésre álló nedvesség mennyiséget a hüvelyben. Ez bármilyen korban megtörténhet, ráadásul különféle okokból. Ilyenkor kismértékű irritációk tűnnek, amelyek komoly problémákat is okozhatnak idővel. A hüvelyi nedvesség hiánya azonban óriási hatással lehet a szexuális életre is. Szerencsére számos kezelés áll rendelkezésre a hüvelyszárazság enyhítésére. A hüvelyszárazság a menopauza általános tünete és csaknem minden harmadik nő érintett ebben, miközben a „változáson” megy keresztül. Ezenkívül a hüvelyszárazság a hüvelyt vékonyabbá és kevésbé rugalmassá teszi. Ezt vaginális atrófiának nevezik. A hüvelyszárazság egyéb okai a következők: Sjögren-szindróma (autoimmun rendellenesség, amely megtámadja a test sejtjeit, amelyek nedvességet termelnek), allergia vagy bizonyos antidepresszánsok.

Nem számít mi az oka, a hüvelyszárazság nagyon kényelmetlen lehet. Viszketéshez, égéshez és fájdalmas közösüléshez vezethet. Bármilyen égési érzetet, viszketést vagy kellemetlenséget érdemes azonnal közölni az orvosával vagy nőgyógyászával. Különös odafigyelést igényel a hüvelyszárazság kezelése, így csakis egy orvos képes azt hatékonyan kezelni. Amennyiben ilyen tünetekkel rendelkezik, azonnal forduljon hozzánk a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalunkon megtalálható elérhetőségeinken keresztül. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen nőgyógyászati problémáról is legyen szó!