Így zavarja meg az alkohol az alvást

Mindenki átélte már, hogy ha lefekvés előtt többet ivott egy pohárnál, egész éjszaka csak álmatlanul forgolódott. A kutatók kiderítették, hogy mi áll az izzadás, a horkolás, a nyugtalan alvás hátterében, hogyan befolyásolja az alkohol az éjszakai pihenést.

Több mint 500 emberen végeztek kísérletet, akik elalvás előtt nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Azt tapasztalták, hogy az éjszaka első felében az alkohol még segítette az alvást, de a második szakaszban, a mély alvás fázisában már megszakította azt. Ezért sokan felébrednek az éjszaka közepén, rémálmok gyötrik vagy szorongás fogja el őket.

A tanulmány szerint különösen igaz ez a nőkre. Ha ugyanannyit ittak, mint a férfiak, akkor is hosszabb ideig voltak ébren éjszaka és összességében kevesebbet tudtak aludni. Ennek oka részben az lehet, hogy a nők szervezete gyorsabban bontja az alkoholt, vagyis az alvási fázis náluk hamarabb szakad meg, így viszont többet is vannak ébren.

Az alkohol erős vízhajtó hatással rendelkezik. Ez a tulajdonsága szintén nagyban befolyásolja az éjszakai pihenést, hiszen egész biztos, hogy ha többet iszunk, a mellékhelyiséget meglátogatni is gyakrabban kell felkelnünk. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy lefekvés előtt egyetlen pohár alkohol elfogyasztása még jót is tehet az alvás szempontjából. A vörösbor kifejezetten ajánlott, hiszen ilyen mennyiségben egészségügyi előnyei is vannak.