Kandallók egykor és manapság

A kandallók jellemzően a ház központi részén kapnak helyet. Egykor a ház fő fűtési rendszereként működtek, azonban manapság inkább kiegészítő fűtésként szolgálnak. Az alábbiakban erről a mai is népszerű fűtési alternatíváról ejtünk bővebben szót.

A kandallók kapcsán itt tájékozódhat bővebben! Egykor a kandalló komoly státuszszimbólum jelleggel bírt. Ma már ez kevésbé igaz, azonban a mai napig odavonzza a tekintetet. A történelem folyamán először a középkorban alkalmazták. Akkoriban különösen igaz volt, hogy státuszszimbólum szerepet töltött be, így a földesurak nem ritkán akkora kandallókat építettek, melybe egy ember is belefért volna állva. Természetesen ezeket az óriás kandallókat csak az igazán tehetősek engedhették meg maguknak. A földesúr címere pedig nem hiányozhatott erről a státuszszimbólumról. Egy biztos, ha kandallóról volt szó, akkor egyáltalán nem szerénykedtek. Manapság nem a kandallókra gondolunk, ha a ház elsődleges fűtési lehetőségeiről van szó, így fűtéstechnikai értékük csökkent. Főként fűtéstechnikai értékük miatt döntenek mellette az emberek.

Ha nem is elsődleges, akkor másodlagos fűtési opcióként kiváló megoldás. Abban az esetben is jó választás, ha nem szeretnénk az egész házat felfűteni, csak egy-egy helyiséget. Stílus és méret tekintetében nagyon sok lehetőségünk van. Emellett dönthetünk, hogy zárt vagy nyitott típusok mellett. Előbbiek magasabb hatásfokkal rendelkeznek, míg utóbbiak esetében élvezhetjük a táncoló lángnyelvek látványát. Ettől függetlenül a zárt kandallók is igazán szépek, nagyon jól feldobják a helyiség hangulatát. Ha kandallót szeretnénk beépíteni, akkor nem árt egy szakemberrel is egyeztetni a témában, hogy az elképzeléseinknek és otthonunk paramétereinek megfelelő döntést tudjuk meghozni.