Kandallók története

A kandalló sokunk fantáziáját megmozgatja, hisz a többség egy havas téli tájat képzel el, miközben a kandalló mellett egy meleg italt szürcsöl. A kandallók története több száz évre nyúlik vissza és jóval komolyabb szerepe volt, mint egyszerű fűtési alternatíva.

A kandallók történetéről még több információt itt érhet el! A kandallók még otthonosabbá, különlegesebbé teszik az otthont, arról már nem is beszélve, hogy praktikusak is a hideg téli napokon. Ugyanakkor eleinte, a középkorban, nem is praktikussága miatt építtették a földesurak, hanem mert státuszszimbólum volt. Olyannyira, hogy akár akkora kandallót is építettek, amibe akár egy egész ember is befért állva. Természetesen ezt nem minden földesúr engedhette meg magának, ugyanis csak a leggazdagabbak tehették meg, hogy ilyen hatalmas kandallót építsenek. A kandallókon jól láthatóan ott virított a földesúr címere. Manapság a kandallók még mindig rendelkeznek egy fajta társadalmi szimbólum értékkel, azonban közel sem annyira, mint egykor. Sokkal inkább belsőépítészeti díszítőelemként szolgálnak.

Természetesen fűteni is lehet velük, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy a kandalló, csak, mint másodlagos fűtési alternatíva jöhet szóba, mivel egy-egy szobát be lehet fűteni általa, azonban a teljes lakás nem, vagy csak nehezen. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mi a fontos, az esztétika vagy a praktikum és ennek megfelelően kiválasztani a megfelelő kandallót. Ugyanis két opció is van a nyitott terű és a zárt terű. A nyitott kandalló esetében csodálhatjuk a tűz látványát, ugyanakkor fűtésre nem igazán alkalmas ellenben a zárt terű kandallókkal, amik nagyobb hatásfokkal rendelkeznek. Az egyéni igények figyelembe vételével érdemes meghozni a döntést!