Kerítsünk sort a manuális és automata sebességváltó karbantartására még a tél beköszönte előtt!

A gépjárműben lévő folyadékok közül a váltóolajról jellemzően kevés szó esik. Pedig fontos lenne, hogy időnként sort kerítsünk az ellenőrzésre, akár automata, akár manuális váltóval rendelkező autót vezetünk. Ha nem így teszünk, akkor idővel nehézkessé válik a váltás, végül pedig meg is hibásodik. A csere pedig nagyon költséges lehet.

A váltó karbantartása kapcsán ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! A sebességváltó az autó egyik fontos alkatrésze, így elengedhetetlen, hogy ugyanúgy ellenőrizzük, mint bármely másik alkatrészt. Az éves szervizek jellemzően olajcseréből, a hűtőfolyadék tartály ellenőrzéséből, valamint a fékalkatrészek állapotának vizsgálatából áll. Habár ez is igazán hasznos, azonban emellett nem árt a váltóra is vetni egy pillantást. A legoptimálisabb természetesen az lenne, ha a teljes autót átvizsgálnánk. Jobban járunk, ha időben megtudjuk, hogy baj van, mintha már eszkalálódna a gond. Utólag már nehéz mit tenni, ezért jobb, ha időben lépünk. Ez igaz a váltófolyadék állapotára és a sebességváltó alkatrészeire is. Sajnos hiába állítja azt sok gyártó, hogy a váltóolaj az autó teljes élettartama alatt végig jó minőségben végig kíséri a gépjárművet, ez azonban nem így van.

A váltóolaj több szempontból is hasznos feladatot lát el az autóban. Elsődleges funkciója, hogy a váltó fém alkatrészei között biztosítsa az optimális kenést, ezáltal csökkentve a súrlódást, illetve az idő előtti elhasználódást. Emellett a sebességváltás is egyszerűbbé válik. Továbbá hűti a részegységeket és a korrózió ellen is védelmet nyújt. Nem árt tisztában lenni vele, hogy még a használaton kívüli autóban is öregszik a váltófolyadék, épp úgy, mint a motorolaj. Idővel veszít hatásfokából, ezért elengedhetetlenné válik a csere.