Körülményeskedő kifejezések hálójában

Minden embernek megvan a maga furcsa szokása, vagy épp rigolyája. Van, aki csak és kizárólag a saját bögréjéből hajlandó inni, úgy, hogy közben vagy egy tucatnyi másik bögréje is van, mások háromszor ellenőrzik az ajtót, vajon tényleg bezárták-e és vannak, akik bizonyos kifejezésektől másznak a falra.

Ha a teljes listát látni szeretné, látogasson el ide. Vannak az embereknek fura rigolyái, amire a többség furcsán néz. Bevallom őszintén nekem is furcsa volt ezt a listát olvasni, hisz én semmi kivetni valót nem találtam benne. A listát olvasva Ön is eldöntheti, hogy mit gondol róla. Nézzük meg közelebbről miről is van szó. „Megrendezésre kerül”. Elméletileg használható lenne helyette a jóval egyszerűbb megrendezik szó. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy melyik megfogalmazást részesíti előnyben. Látni, kell azt is, hogy a magyar nyelv roppant gazdag különféle kifejezésekben, így lehetővé teszi a szofisztikált nyelvhasználatot. Egy ízlésesen megfogalmazott cikkben vagy újságban jóval kifinomultabb megfogalmazás a „megrendezésre kerül”. Egy lazább nyelvkörnyezetben bőven elég a „megrendezik” kifejezés.

„Érzéstelenítést alkalmaz” kifejezés helyett „érzéstelenít”. Ön mit szólna hozzá, ha az orvos közölné:” Most érzéstelenítek itt!”. Na, és hogy hangzik a „Most pedig érzéstelenítést fogok alkalmazni a bemetszés helyén!” Melyik tűnik szakmaibbnak? Valóban a második. Ha a barátjának mesél erről, akkor a beszámoló során használható az első kifejezés, de a másodikkal sem tűnik sznobnak. Természetesen az, hogy hogyan fejezi ki magát csak Önön múlik. A lista pedig mivel saját vélemény alapján készült, szubjektív, azonban érdemes megtekinteni és saját véleményt formálni ezzel kapcsolatban.