Kuplung készlet az autó elengedhetetlen része

Ahhoz, hogy az autó haladjon, elengedhetetlen a kuplung készlet elemeinek zavartalan működése. Fő feladata nem más, mint a forgatónyomaték átvitel a motor és a sebváltó, továbbá a kerekek közt.

Kuplung készlet vagy másképp tengelykapcsoló. A kuplung három részből áll, kinyomócsapágyból, kuplung tárcsából és kuplung szerkezetből. A működési elv igazán egyszerű, mivel a kuplungpedál benyomásakor, a kapcsolat megszakad a motor és a sebességváltó közt, a kuplung tárcsa pedig eltávolodik a kuplung szerkezettől. Ha a kapcsolat nem szakad meg, akkor az egyértelmű jele a kuplung elhasználódásának. Ebben az esetben mielőbb szervizbe kell vinni az autót. A hiba jele az is, ha a nem megfelelően indul az autó vagy el sem indul, bár ez inkább csak szélsőséges esetekben valószínű. Ha a motortér felől furcsa zajt hallunk vagy bűzt érzünk, az is intő jel. Két különböző változatot különböztetünk meg kuplungok terén, a tárcsás és többtárcsás kuplungokat.

Ha a kuplung készlettel baj van, abban az esetben a teljes készletet cserélni kell, mivel az egyes alkotóelemeket nem lehet egyesével kicserélni. Kuplung készlet tekintetében nagy a szórás, az autó és a kuplung szett típusától függően, azonban mi azt ajánljuk, hogy tegyen egy próbát a Luk kuplungokkal. Az egyik legnépszerűbb kuplung alkatrész gyártó a Luk, mivel minden negyedik autóba Luk kuplungot szerelnek. A Luk vállalatcsoport székhelye a németországi Bühl városában található. Megalakulása óta számos országban található leányvállalata, mint például Nagy-Britannia, Brazília, Kína, Franciaország és hazánkban is. Ha új kuplungra van szüksége, akkor mindenképp látogasson el az alkatreszek.hu weboldalra, ahol 47 gyártóhoz tud kuplung készletet keresni.