Melyek a legismertebb gyógygombák?

A gyógygombák jótékony hatásairól egyre többet lehet hallani. A nyugati országok az elmúlt pár évtizedben fedezték fel ezeknek a nagyszerű növényeknek a hatásait, azonban a keleti kultúrában közel sem ilyen újszerűek a gyógygombák, mivel több évezrede alkalmazzák őket, tehát nagy hagyományuk van ezeken a területeken.

Gyógygomba kapcsán az egyik legismertebb típus nem más, mint a pecsétviaszgomba, mely nagyon kedvelt a természetgyógyászok és a gyógygombákat ismerők körében. A pecsétviaszgombát nagyon gyakran csak, mint természetes Xanaxot emlegetik, ugyanis több kutatás szerint is nyugtató, depresszió enyhítő hatása van. Ez a benne lévő triterpén vegyületnek köszönhető. Nyugtat hatásának köszönhetően a jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, valamint hozzájárul a jó minőségű alváshoz is. Ázsiában mindig is nagy becsben tartották ezt a gombatípust, méghozzá olyannyira, hogy csak az uralkodók használhatták. A keleti kultúrában több évezrede használják, illetve a hosszú élet és a jólét egyik fő jelképének tartják. Ezenkívül az immunrendszert is erősíti a pecsétviaszgomba.

A laskagomba antioxidánsban rendkívül gazdag, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ennek köszönhetően nagy mértékben képes támogatni a szervezetet. Koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, továbbá nagyon alacsony a kalória- és zsírtartalma, ezért a fogyásban is segítséget nyújthat. A kínai hernyógomba leginkább a fáradtság ellen nyújt segítséget, valamint a csökkent nemi vágy és a vesebetegségek gyógyítására is alkalmas. Ezenkívül a teljesítmény fokozáshoz is hozzájárul. A süngomba főleg a mentális egészségre gyakorolt jótékony hatása, valamint az oroszlán sörényre emlékeztető formája miatt örvend nagy népszerűségnek. Kínában és Japánban nagyon régóta alkalmazzák.