Mi a szürkehályog és hogyan kezelik?

Sajnos ez egy olyan népbetegség, mellyel egyre gyakrabban találkozhatunk és gyógyszerrel nem kezelhető, illetve szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, egyedül csakis a műtét jelenthet megoldást.

Szürkehályog azt jelenti, hogy a szemlencse már olyan szinten elhomályosodik, hogy a betegnek a látási képe teljesen teljesen elveszti az élességét. Vagyis ténylegesen elszürkülést jelent, mint ahogy a neve is mondja. A lencsehomály leginkább, olyanhoz hasonlítható, mintha a beteg egy bepárásodott üvegen nézne keresztül. A homályos látás főként az esti órákban jelentkezik, vagy éjszaka, így megnehezítve az olvasását, vezetést, vagy éppen a családtagok vagy barátok arcfelismerését. Ám ami jónak mondható még ebben az esetben is, hogy a szürkehályog nem jár irritációval vagy fájdalommal. Ez a betegség főként az idősebb korban jelentkezik, a 65 éves emberek körében a felénél már megtalálhatunk kialakult szürkehelyogot. Továbbá a 70 év feletti embereknél már 70%-ban jelentkeznek ilyen fajta látási problémák. A lencsehomály a legtöbb esetben viszonylag lassan és hosszú évek során alakul ki.

A betegség kezdetekor viszonylag alig befolyásolja a látást, így alig szoktak vele foglalkozni az emberek. A betegség teljes kifejlődésekor viszont kezelés nélkül csak fénylátás jelentkezhet, illetve a sötét foltok, nagyobb tárgyakat tudja már csak észlelni a beteg. Ilyen helyzetekben már javasolt a műtét, amely által nagyon hatékonyan léphetünk fel. Igen gyakori és hatékony eljárás a szürkehályog ellen. A legfőbb tünetei közzé soroljuk, amikor homályos látás lép fel, de először csak kisebb dolgok kapcsán, a korábbiakhoz képest rosszabb látás sötétben, érzékenység az éles fényekre és a visszatükröződésre, illetve a fényforrások körüli karikás látás. .