Mi a teendő akkor, ha befagy a kézifék?

A téli hónapok gyakran érintik kényelmetlenül az autótulajdonosokat, mert az indulás előtti kocsi melegítés és jégkaparás nem járul hozzá a pörgős hétköznapi reggelek zökkenőmentes kezdetéhez. Azonban, ha még a kézifék is befagy, eluralkodik a káosz.

Egy klikk és az alkatreszek.hu oldalon máris kiderül mi a teendő egy ilyen szorult helyzetben. Először is beszéljünk az okokról! Mire beparkolunk az udvarra, már alig várjuk, hogy a meleg házban vacsorázzunk meg a családdal, így sietősen kapkodjuk ki a cuccainkat a kocsiból és a kulcsunk már a zárban is van. Nos, igen általában ilyen sietségben történik a reflexszerű mozdulat, a kézifék behúzása. Ezzel az egy apró mozdulattal elintéztük, hogy a reggel bosszankodástól hangos legyen, ugyanis a kézifék így fagy be a nagy mínuszokban. Ha már megtörtént a baj, hát orvosoljuk! De hogyan? Amennyiben nem is olyan sietős a dolgunk, és az időjárás előrejelzés szerint enyhül a fagy, várakozással könnyűszerrel megoldható a probléma. Viszont, ha az indulás nem tűr halasztást, meg lehet próbálni az autót óvatosan billegtetve kicsit letörni, megrepeszteni a jeget, így talán ki lehet engedni a rögzítő féket. Ha ez sem vezet célra, marad a fékre öntött meleg víz és a türelmes várakozás. Idővel ki kell engednie a féknek!

Összességében elmondható, sok keserű pillanattól kíméli meg magát az ember, ha inkább sebességben hagyja az autót éjszakára, ahelyett, hogy behúzná a kéziféket. A rögzítő fék nem csak a befagyással tud gondot okozni. A berendezésen lévő apró repedésekbe bekerülhet a pára, ami rozsdásodáshoz vezethet és ily módon szintén beragadhat a fék. A biztonságos közlekedés érdekében javasolt az autó alkatrészeinek időszakos vizsgálata, s a kétséges elemek haladéktalan javítása vagy cseréje. Az alkatereszek.hu oldalon mindenki egyszerűen megtalálja, amit keres autója karbantartásához. A kutatást elősegíti az „Autótípus kereső”, valamint a „Termékcsoport kereső” menüpont, de kérdés esetén a megadott telefonszámot tárcsázva is készségesen segítenek az ügyintézők.