Miért alakul ki a migrénes fejfájás?

Nagyon sokan, főleg a nők tapasztalják meg nagy számban a kínzó migrénes fejfájás okozta panaszokat. A nők háromszor nagyobb arányban érintettek a témában. A migrén kialakulásának hátterében számos ok állhat. Érdemes ezeket ismerni, hogy amennyire lehet, mellőzni tudja a mindennapokban ezeket a tényezőket.

Migrénes fejfájás kialakulása bizonyos szempontból a mai napig nem egészen tisztázott a kutatók előtt, azt viszont biztosan tudni lehet, hogy bizonyos tényezők biztosan nagy eséllyel előidézik a legtöbb ember esetében a migrént. Sajnos nem minden tényezőt lehet teljesen mellőzni a mindennapokban. Ilyenek például a szélsőséges időjárási jelenségek, mint például a fronthatások vagy a magas páratartalom. Ezenkívül néhány gyógyszer is okozhat migrént, valamint a nők esetében az olyan komoly hormonális változással járó események, mint a szülés, menstruációs ciklus vagy a menopauza. Habár ezeket a tényezőket nagyon nehéz elkerülni, azonban vannak olyanok, melyek esetében ez lehetséges. Ilyenek például az olyan erős ingerek, mint a szagok és fények. Például a passzív dohányzás, vegyszerek szaga, virágillatok vagy az erősen sugárzó napfény.

Ezenkívül néhány étel és ital is migrént válthat ki, ha érzékeny rájuk. A sokáig érlelt sajtok, a nagyobb mennyiségű koffein és az alkohol sokak számára kellemetlen tüneteket okoz. De, akár ez elmondható akár az ízfokozókról és a mesterséges édesítőszerekről is. Ezenkívül a fizikai és a mentális stressz is kiválthatja a migrént, nagy valószínűséggel az adrenalinszint hirtelen csökkenése miatt. A migrént okozó tényezők mellőzése nagyon sokat segíthet. Viszont, ha már bekövetkezett a baj és a kínzó fejfájás elviselhetetlen, akkor a pihenés és a Dolixir fájdalomcsillapító spray hozhat enyhülést.