Milyen a jó gyerek játék?

Gyerek játékot választani nem könnyű. A legtöbb szülő arra törekszik, hogy a megvásárolt játék ne csak szórakoztató legyen a gyermek számára, hanem képes legyen fejleszteni a különböző képességeket is.

Szerencsére ma már rengeteg olyan gyerek játék kapható, amely alkalmas a mozgáskoordináció, a motorikus képesség, a kézügyesség vagy intelligencia fejlesztésére. Ezek a játékok kivételesen nagy jelentőséggel bírnak, hiszen a gyermekek rengeteg időt töltenek el velük.

Mindezek mellett a játékok jelentik a gyermeket körülvevő világot. Ahogyan bánik a játékaival, vélhetően felnőttként is úgy fog bánni a dolgaival. A pszichológusok szerint nem szerencsés, ha egy gyermeket elhalmozunk mindenféle játékkal, mert nem tanulja meg értékelni a saját tulajdonát és nem alakul ki kötődés a saját holmijai iránt. Ha a gyermek megtanul felelősséggel bánni a játékaival, akkor felnőttként is felelősséggel fog bánni az őt körülvevő világgal. A játék meghatározóbb, mint gondolnánk.

Ajánlott olyan játékot (is) választani, amelyek a való életre utal; ez lehet egy kis traktor, egy orvosi táska vagy egy szerelőkészlet. Az ilyen játékok hidat képeznek a saját kis világuk és a felnőttek élete között. Megtanulják megismerni és felfedezni azokat a dolgokat, amelyekkel anya és apa nap mint nap foglalkozik. Ilyen módon már idejekorán természetessé válik számukra a munka világa.

Ezek mellett természetesen szükség van olyan játékra is, ami a kreativitást erősíti. Ezek lehetnek különböző kifestők, kréta táblák vagy gyurmák. A gyurma egy fantasztikus dolog; amilyen egyszerű, olyan hatékonyan segíti a gyermek kreativitásának és kézügyességének fejlődését.

Szükség van problémamegoldó gyerek játékokra is. Ezek elsősorban a logikát és az intelligenciát fejlesztik; táblajátékok, alakrendezők, illesztő gyerek játékok tartoznak ebbe a csoportba.

Végül pedig meg kell említeni a labdát, amely nélkül nem nőhet fel egyetlen gyermek sem. A labda kiválóan segíti a mozgáskoordináció fejlődését, erőnlétet biztosít, ráadásul a társasági formájának köszönhetően a szociális fejlődést is segíti.