Milyen esetekben megfelelő a fa zsaluanyag?

Bármilyen kisebb, vagy épp közepes kivitelezésről is legyen szó, ha építkezni kezdünk, akkor szinte biztos, hogy a különféle betonformák kialakításához szükségünk lesz keretekre, hiszen enélkül az öntés nem igazán valósítható meg. Előzetesen talán nem is gondolnánk, de az ehhez szükséges anyag kiválasztása kardinális jelentőséggel bír a sikerességet illetően.

Tudniillik ma már korántsem olyan egyszerű az optimális zsaluanyag meghatározása, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A múlt században leginkább csak a fa volt elérhető – főképp otthoni felhasználásra -, így a legtöbb esetben azzal dolgoztak. Ennek népszerűsége persze nem a véletlen műve, hiszen nem csupán könnyedén hozzáférhető és olcsó, de rendkívül egyszerű is vele dolgozni. A méretre vágáshoz ugyanis nem kell speciális szerszám, ahogy az újrafelhasználhatóság is egy hatalmas pozitívum. Ezzel együtt a fa zsaluanyag rendelkezik olyan hátulütővel, ami bizonyos esetekben ellenjavalttá teszi alkalmazását. Főképp olyankor van ennek jelentősége, ha komolyabb volumenű építkezésről van szó.

Ilyenkor ugyanis a betonból – vagy más anyagból – kiöntött forma rendszerint nagy tömegű. Ennek hatására a fa zsaluanyag hajlamos eldeformálódni, ami súlyos következményekkel járhat. Az utólagos javítás pedig nem, vagy csak tetemes áldozatok árán valósítható meg. Szerencsére ma már kiváló alternatívák érhetők el a kínálatban. Ilyen például a napjainkban egyik leggyakrabban használt zsaluanyag, az acél is. Ez roppant strapabíró, remekül ellenáll a nagy nyomásnak is, ráadásul attól sem kell tartanunk alkalmazásánál, hogy a korrózió idővel kikezdi felületét. Ugyanakkor szállítása és formázása szervezést és szerszámozottságot igényel, erre mindenképpen készüljünk fel előre, ha emellett a zsaluanyag mellett tesszük le végül a voksunkat.