Mire jók a munkavédelmi LOTO eszközök?

A Lockout Tagout (LOTO) egy olyan biztonsági módszer, amely segít a munkafolyamatok szerinti energiaforrások átmeneti kizárásában a javítások vagy karbantartások ideje alatt.  A lakatok, gyűjtőlakatok, elektromos kizárók, pneumatikai- és hidraulikai kizárók, kábeles kizárók mind segítségünkre lehetnek ebben a műveletben.

De mire is jó ez? Gondoljunk csak bele, hogy a ház körüli javítási munkák során is hány esetben történik olyan baleset, amely gondatlanságból adódhat. Egy szimpla, minden háztartásban előforduló csatlakozó aljzat (konnektor) cseréjekor is biztonsági okokból lekapcsoljuk a háztartási kismegszakítót, ám ha többen dolgoznak a ház körül, és a másiknak éppen szüksége van elektromos áramra valamely munkafolyamatához, ezért visszakapcsolja azt – máris kész a baj. Csupán azért mert nem tud a lekapcsolás okáról. Ez üzemi területeken, olyan helyeken, ahol többen dolgoznak egyszerre hatványozottan igaz. Ha a lekapcsolás okát jelezzük, illetve biztosítjuk, hogy még véletlenül sem kapcsolható vissza az adott energiaforrás a munkát végző jóváhagyása nélkül, akkor ezen balesetek előfordulását néhány másodperc alatt teljes egészében kizárhatjuk.

A LOTO munkavédelmi lakatok többféle típusban, méretben, anyagból és kialakításban megtalálhatóak a Next Evolution Kft. kínálatában, hogy minden helyzetre gyors és kézenfekvő megoldást nyújtsanak. A különböző ház és kengyelanyagok szerepe, hogy a munkakörülményekhez igazodva tartós és biztonságos módon valósuljon a meg az üzemek karbantartáskori balesetmentesítése. Áramütés veszélye esetén nem vezető anyagok alkalmazásával, erősen korrozív környezetben rozsdamentes, vegyi anyagokkal teli üzemben pedig ezen vegyi anyagoknak ellenálló alapanyagból készülhetnek ezek a LOTO lakatok. A többféle szín alkalmazásával és a lakatok házkialakításával a csoportos munka, illetve a területek szeparációja segítheti a gyors átláthatóságot. Zárszerkezettől és igénytől függően akár több tízezer kulcskombinációval és többszíntű védelemmel biztosítható, a LOTO lakatok megfelelő alkalmazása.

A munkavédelmi LOTO gyűjtőlakatok, lakattöbszörözők szintén a csoportos munkához nyújthatnak segítséget azzal, hogy lehetőséget adnak egy kizárási pont több személy által történő biztosításához. Ezek a LOTO eszközök is – mint a legtöbb LOTO kizáró – a feladatokhoz alkalmazkodó méretben, különböző alapanyagokból, speciális kialakítással és sok különböző típusban érhető el.

A pneumatikus és hidraulikus kizárók alkalmasak golyóscsapok, szelepek és egyéb pneumatikus eszközök kizárására, az elektromos kizárókkal az elektromos energiaforrások – nyomógombok, kapcsolók, megszakítók, dugók, aljzatok – leválasztását biztosíthatjuk. A kábeles kizárók megbirkóznak a nehezen leválasztható energiaforrások kizárásával, illetve egyidejűleg akár több kapcsoló, vagy retesz kizárásához is alkalmazhatóak.  A dolgozói kizáró készletek a fentiek eszközökből – a készlet méretétől függően – általában a legtöbb munkafolyamatból adódó feladathoz alkalmazkodni tudnak. A standard készletek tartalma általában az univerzálisan használható kizáró eszközökből áll, de egy kis tapasztalattal és a felhasználási terület megvizsgálásával mi is összeállíthatjuk a feladathoz leginkább illeszkedő készletünket. Üzemi területeken a hordozható készletek mellett a falra is szerelhető LOTO állomások segítik a fentebb említett eszközök helyes tárolását és megkönnyítik a hozzáférést. Leginkább váltott műszakos munkavégzés vagy nagy létszám mellett találkozunk velük.

Amennyiben jobban megismerné ezeket a LOTO munkabiztonsági eszközöket és többet szeretne tudni használatukról, előnyeikről, látogasson el a Next Evolution Kft. webáruházába és keresse a LOTO termékeket. Ha kérdése merül fel, a terület szakértő kollégái készségesen fogadják megkeresésüket.