Pozitív változások a szakma szerzésben – Dr. Zsuffa Ákos véleménye

A Felnőttképzők szakszövetségének elnöke, dr. Zsuffa Ákos nemrégiben kifejtette véleményét a megszerezhető szakképesítés területén fellépő változások kapcsán.

Dr. Zsuffa Ákos személye szorosan kötődik ehhez a területhez, úgy is mondhatnánk, hogy érintett a változásokban, így nem csoda, hogy elmondta gondolatait a témában. A szakképzés már évek óta téma Magyarországon, hisz a nagy iramban bekövetkező változásokhoz, a dinamikusan változó munkaerőpiaci igényeknek nem könnyű megfelelni, valamint az OKJ, azaz az Országos Képzési Jegyzék 760 szakképesítése is változásokat sürgetett, egy egyszerűbb, jobban átlátható rendszert. Ez most megvalósulni látszik, ugyanis komoly változtatásokat tervez a kormány. Ennek egyik pontja az lenne, hogy az OKJ 760 szakképesítése helyett egy jóval átláthatóbb rendszer jönne létre, a két szakmalista. Ez azt jelentené, hogy az alaptudást nyújtó alapszakmákat egyházi vagy állami iskolarendszerű oktatásban lehetne tanulni, míg a speciálisabb szaktudást felnőttképzési kurzusokon szerezhetné meg az tanuló.

A szakképzés 19 ágazatában a szakmák újra elosztása zajlik, így a jövő évi felvételi során új választék tárul a leendő középiskolások elé. A részletek teljes mértékben még nem ismertek, azonban dr. Zsuffa Attila elmondása szerint az mindenképp említésre méltó, hogy a rövidebb idejű szakképzéseket, speciális szaktudást a felnőttképzés berkein belül képzeli el a kormányzat. A Felnőttképzők Szövetségének elnöke azt is kiemelte, hogy eddig a képzettség határozta meg a szakmát, azonban az új rendszerben fordulhat a kocka és a munkaerő piac elvárásaihoz mérten lehet igazítani a képzéseket. Nem túlzás kijelenteni, hogy alapvető változás várható ezeknek a terveknek köszönhetően.