Válaszd ki okosan azt a fagyasztót, ami neked kell!

A fagyasztóját nem cseréli az ember minden nap, így mielőtt egy adott modell mellett döntesz fontos átgondolni, hogy melyek az alapvető elvárások a mélyhűtővel kapcsolatban. Kiválasztáskor alapvető kritérium például a fagyasztók energia-fogyasztása, azok mérete, és minősége, illetve az ár.

A mélyhűtő kiválasztásánál elsődleges szempont kellene, hogy legyen a gazdaságos működés, azaz nem szerencsés mindig kizárólag az árra koncentrálni. Igen gyakori tapasztalat, hogy hiába költséges a fagyasztó, a minőséggel mégis sok pénzt takarítanak meg a felhasználók, tehát meghozza az árát.

A leggazdaságosabban természetesen a kis fagyasztók működnek, viszont az ilyen típusú hűtők kicsi tároló hellyel rendelkeznek, márpedig az egy személyre a bevált kapacitás legalább 40 liter. Saját kert esetén, vagy ha állatokat tart, vadászik, akkor ennek az értéknek a duplája is kell.

A fagyasztó típusa a másik nagyon fontos vitapont. Háztartási használat szempontjából három fő típus adott. A fagyasztóláda, avagy a fekvő fagyasztó sok helyet kínál, akár 20 százalékkal több tartalmat pakolható bele, mint egy azonos űrtartalmú fagyasztószekrénybe. Különösen azok számára alkalmasak, akik több azonos típusú élelmiszert tárolnak. Alacsonyabb energiafogyasztásuk miatt is előnyös választást adnak.

A fagyasztószekrény, avagy az álló fagyasztó praktikus, ha nincs elég hely, mivel nem foglal akkora helyet, mint egy fagyasztóláda. Ezek leginkább az azonnali fagyasztásra szánt élelmiszerek tárolására ajánlottak. Hátrányuk, hogy a fagyasztó polcos megoldása miatt kisebb mennyiséget lehet benne tárolni magasabb áron.

A beépített fagyasztók természetesen a megtervezett konyhabútorokba illeszthetőek. A konyhai főzés miatt ezek a legmelegebb helyiségben állnak, így nagyobb az energiafogyasztásuk is, mint a fagyasztóládának, vagy a fagyasztószekrénynek. Mutatós, de nem túl praktikus megoldás.