Zsuffa Ákos az OKJ-t érintő változásokról!

Az OKJ-t érintő változásokról sokan kifejtették a véleményük, köztük a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos is. Elmondása szerint már jó ideje szükség volt változásokra, továbbá egyelőre jónak tartja az irányt, bár elmondása szerint a következő év fogja megmutatni, hogy valóban jó lesz-e az eredmény.

Zsuffa ÁkosAz OKJ már meglehetősen elavult rendszer volt, így szükség volt egy új rendszer kialakítására. A kormány ezúttal meglépte a változtatást és bejelentette, hogy a korábban jól ismert OKJ helyett egy teljesen új struktúrát alakítanak ki. Ennek lényege főként az lenne, hogy az alapszakmákat iskolai keretek közt oktatnák, míg a speciális tudást adó szakmákat felnőttképzésben tudnák megszerezni a diákok. Ennek az is lehet az előnye, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci kihívásokra gyorsabban tudnak reagálni a felnőttképzők. Zsuffa Ákos elmondta, hogy bár még nem minden részlet ismert, ennek ellenére pozitívnak tartja az irányt. Azt is hozzátette, hogy a következő év fogja eldönteni, hogy valóban jó-e az irány.

Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy Magyarországon eddig jellemzően a képzés határozta meg a szakmát, azonban ennek fordítva kellene lennie. Az új rendszernek köszönhetően ez talán valóra válhat. Ugyanakkor Zsuffa Ákos azt is megemlítette, hogy a szakmai tudás nem elegendő ma már. Az iskolapadból kilépő diákoknak tudniuk kell projektben gondolkodni, együttműködni másokkal, valamint megfelelően kommunikálni. Mindez nagyon fontos annak érdekében, hogy a munkavilágában sikeresen helyt tudjanak állni. Mindenesetre Zsuffa Ákos pozitívan tekint a jövőbe és bízik benne, hogy a változások előre lendítik a szakmában való elhelyezkedést, továbbá a képzések is jobban igazodnak a szakmákhoz!