Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) – a digitális online felnőttképzés fejlődése!

Digitális online OKJ-s képzéseket indítanak a jelenlegi vészhelyzet miatt, így már nemcsak fizikai jelenléttel, hanem online jelenléttel is meg lehet szerezni egy szakmai minősítést. Bővebben erről weboldalunkon olvashat.

Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) elmondta, hogy péntektől megkezdődik az online OKJ-s felnőttképzés. A felnőttképzések tehát online formában is megvalósíthatók, többféle módon. A teljes leírást erről az index.hu weboldalon találja meg. A felnőttképzés online is zajlik, tekintettel a jelenlegi vészhelyzetre. Ez e-mailben, telefonon vagy más módon is megtörténhet, oly módon, hogy a képzési órák alatt nincs szükség helyszíni jelenlétre, még akkor is, ha azt törvény vagy rendelet egyáltalán nem engedélyezi. „A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy az ilyen típusú online órákat távoli képzésben meg lehet tartani, ami mind a hallgatók, mind a képzés résztvevői számára pozitív” – mondta Zsuffa Ákos, az FVSZ nemrégiben újraválasztott elnöke.

Ezzel párhuzamosan, ha valaki támogatott felnőttképzésben részesül, és bizonyítható a távoktatásban való részvételük, akkor ezt mind a hallgató, mind a gyakornok elismeri és elszámolja (pl. fizetés és járulékok). Igazoltnak kell tekinteni a tanulók hiányzását a kontraktóráról a vészhelyzet kihirdetése és e rendelet hatálybalépése között. Személyes jelenlétnek kell tekinteni, ha a képzésben részt vevő személy jelen lesz a távoktatási órákon. A személyes jelenlétet igénylő szakmai vizsga megszervezése definíció szerint komoly akadályt jelent. Számos olyan képzés létezik, amelyen a közzétett rendelet nem tud segíteni a képzés gyakorlati részének vagy profiljának, illetve a résztvevők digitális ismereteinek vagy eszközeinek hiánya miatt. További részleteket erről az index.hu weboldalon olvashat.